De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Stappenplan dakterras

Wil jij van een saai plat dak een tof dakterras maken? In deze Friday Free een stap voor stap instructie voor het aanleggen van je dakterras, want als straks de zon eindelijk doorbreekt wil je geen zonuur missen. Leg vlonders op je dak en in no time heb je jouw buitenpaleisje. De vlonderplanken zijn echte sfeermakers. Stoeltje erbij, wat leuke lampjes en genieten maar! Bekijk hieronder wat je nodig hebt om je nieuwe dakterras aan te leggen.

 

Bekijk de benodigdheden

Overzichtstekening dakterras aanleggen

Hoe plaats ik zelf een dakterras?

Hoe plaats ik zelf een dakterras?

stap 1
Is je dak geschikt voor je dakterras?
Controleer via een expert of de constructie van het dak geschikt is. Gebruik bij werken op hoogte altijd deugdelijk klimmateriaal, goede schoenen en zorg er altijd voor dat je gezekerd bent tegen een val.

 

stap 2
Dakterras aanleggen: de voorbereidingen
Een dakterras maken klinkt als "werken op hoogte". Neem extra veiligheidsmaatregelen zoals klimmateriaal, valbeveiliging, goede schoenen en check of je verzekering ook uitkeert als je valt. Staan alle seinen op groen? Begin dan met het schoonvegen van je dak.

stap 3
Geef je vlonder wat support met regels
Je vlonderplanken moeten ergens op kunnen rusten. Hiervoor gebruik je regels. Leg de regels uit op je platte dak en leg ze in de richting van de waterafvoer. Ga voor parallelle regels met een tussenruimte van 30-40 cm per regel.

Tip! Om de bedekking van je platte dak of balkon te beschermen, kun je de regels laten rusten op rubberen tegeldragers. Dit zorgt voor een optimale waterafvoer.

stap 4
De eerste plank van je dakterras leggen
Het is zo ver: je mag de eerste vlonderplank gaan leggen. Leg hem neer, dwars op de regels. Gebruik een winkelhaak. Zo krijg je je vlonderplank netjes haaks op de regels. Als hij goed ligt, schroef je je vlonderplank vast.

Tip! Boor de schroefgaten voor (3 mm houtboor). Ruim de gaten met de verzinkboor, dan vallen de schroeven netjes in het hout.

stap 5
Je vlonderterras uitbreiden
Leg de volgende vlonderplank op de regels, gebruik een houten lat van 1 cm dik om de ruimte tussen de vlonderplanken te bepalen. Dit scheelt veel meetwerk en voorkomt meetfouten. Controleer steeds met een winkelhaak of de regels haaks op de vlonderplanken staan en richt ze zonodig bij. Schroef de plank vast. Schroef op dezelfde manier de overige vlonderplanken vast. Laat tussen de planken steeds een kier van 1 cm open.


stap 6
Onmisbaar voor je dakterras: de afvoer
Zaag de contouren van de afvoer uit, zodat de originele afvoer weer bereikbaar wordt. Voorzie de afvoer van een bolrooster. Met dit rooster voorkom je een verstopte afvoer. Je terras op het balkon of dak is nu klaar!


stap 7
Onderhoud van je dakterras
Gun je terrasplanken een likje beits of olie. Zo gaan ze veel langer mee en ook de kleur houden ze langer vast. Veeg het vlondergedeelte op je zelf gemaakte dakterras regelmatig. Als er veel vuil onder komt te zitten, krijgen je vlonderplanken weinig ventilatie. Het nadeel daarvan is dat de conditie van je planken dan heel hard achteruit holt.

 

Bron en meer info: https://www.karwei.nl/klusadvies/a/dakterras-aanleggen