De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Isolatie

Wijsheid ehm… isolatie komt met de jaren. Net als bij wijn heb je ook in de woningbouw ‘goede’ en ‘slechte’ jaren. En dat geldt dan vaak vooral voor de isolatie. Gemiddeld genomen kun je zeggen: Hoe nieuwer, hoe beter. Maar hoe zit het met jouw huis?

Wel of geen spouwmuur

Spouwwat? Een spouwmuur bestaat uit een buiten- en een binnenmuur. De ruimte hier tussen heet spouw. Het beschermt tegen vocht van buitenaf en heeft een isolerende werking. In 1920 hadden ze hier nog nooit van gehoord. Dus huizen die voor 1920 gebouwd zijn, missen zo’n handige spouwmuur. Ligt het bouwjaar van jouw huis tussen 1920 en 1975? Dan heb je meestal wel een spouwmuur. Vanaf 1960 werd de spouwmuur zelfs verplicht in Nederland, omdat er in dat jaar zoveel neerslag viel dat veel huizen vochtproblemen kregen.


Superspouwmuur

Een spouwmuur isoleert nog beter wanneer je isolatiemateriaal tussen de twee muren stopt. Standaard gebeurt dit vanaf 1976, maar in veel oudere huizen is dit later alsnog gedaan. Als je huis in 1989 of later is gebouwd, heb je de spouwmuurjackpot: Hoe nieuwer de woning, des te beter de gevelisolatie. Benieuwd wat het bouwjaar van je woning nog meer over je huis vertelt? De test op verbeteruwhuis.nl geeft inzicht en tips voor meer comfort en lagere energiekosten.


Dubbelglas of kozijnen

Is jouw spouwmuur al goed geïsoleerd, maar ben je benieuwd wat je verder nog kunt doen? Check dan jouw kozijnen en ramen. Een goed geïsoleerd huis zegt niets over de staat van de kozijnen. Zo kunnen houten kozijnen door slecht onderhoud gaan rotten en daardoor minder goed isoleren. In dat geval zijn nieuwe kozijnen een overweging waard. En benieuwd of jouw HR++ ramen echt goed isoleren? Houd dan een vlammetje voor de ruit. Als het goed is, zie je bij een HR++ ruit vier vlammetjes. Door het vlammetje langs de ruit te bewegen zie je de binnenste twee vlammetjes dichter bij komen of verder weg gaan van de buitenste twee. Als de twee middelste vlammetjes elkaar raken in het midden van de ruit, staat de ruit hol en is de isolatiewaarde waarschijnlijk veel minder dan de bedoeling is. Meer weten over de isolatie van jouw HR++ ramen? Bezoek dan de website van Nudge.


Dakisolatie

Heb je een verwarmde zolder en ben je benieuwd of je dak (goed) is geïsoleerd? Kijk dan eens naar je dak wanneer het heeft gesneeuwd. Staat de verwarming op zolder aan en smelt de sneeuw snel? Ai, dan verliest jouw huis veel warmte via het dak! Als de sneeuw blijft liggen, dan zit het wel goed.


Vloerisolatie

Wist je dat je met het isoleren van je vloer 210 euro per jaar kunt besparen? En je wooncomfort verbetert aanzienlijk. Huiseigenaren die vloerisolatie lieten aanleggen, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte. Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van acht procent op een spaarrekening. Dit heeft Milieu Centraal berekend. Oftewel een slimme investering!Bron: https://www.vtwonen.nl/inspiratie/duurzaam-wonen/isolatie-komt-met-de-jaren/  Interieurdesigner.be