De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Moderne en strakke tuin

Een moderne, strakke tuin met vlonders, betontegels, spiegelvijver en overdekt terras vervangt steeds meer de traditionele tuin met gazon en bloemenborders. Een moderne tuin kenmerkt zich door eenvoud, ruimte, pure vormen en plantvakken met één soort. Lees meer over hoe je zelf een moderne tuin kunt ontwerpen en aanleggen.

Moderne tuin
Een moderne tuinstijl is heel geschikt voor een stadstuin of echte woontuin. De buitenruimte wordt ingericht als groene ‘tuinkamer' met een strakke vormgeving. Een uitnodigende en prettige plek, waar je graag bent om bijvoorbeeld een kop koffie te drinken of om zelfs op een mooie zomeravond uitgebreid te tafelen met familie en vrienden. Het terras is de belangrijkste plek in de tuin.

 

Moderne tuin
Beplanting voor een moderne tuin
Ook al zijn de lijnen strak en worden de harde materialen zorgvuldig gekozen, ook in een moderne tuin is beplanting erg belangrijk. Zonder groen is de tuin sfeerloos en zal je er niet prettig kunnen verblijven. Houd daarom voldoende ruimte over voor de beplanting. Een ideale verhouding is: een derde deel harde materialen, tweederde beplanting; zo kan ook te veel regenwater makkelijk weglopen in de tuin. In een strakke tuin past een beplanting met een beperkt aantal soorten in wat groteren groepen. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld lavendel, siergrassen en pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata). Denk ook aan hagen of blokken van Taxus baccata of Prunus lusitanica, bamboe (Fargesia) en een mooie boom zoals een plataan (Platanus).

Moderne tuin

Zelf een strakke tuin ontwerpen
Een duidelijke structuur van vlakken en lijnen zorgt voor rust in het ontwerp. Niveauverschillen laten de ruimte groter lijken en kunnen de grenzen aangeven van tuinkamers. Binnen de tuin kunt u coulissen maken, zodat niet alle tuinonderdelen in een keer te zien zijn. Gebruik hiervoor lage hagen of bijvoorbeeld een pergola.

Ruimte en maten voor tuinonderdelen
Elk tuinonderdeel heeft een bepaalde ruimte nodig en verlangt ook een bepaalde ligging, bijvoorbeeld in de zon of in de schaduw. Bepaal ook een logische ligging van de onderdelen ten opzichte van elkaar en van het huis. Om een goed beeld te krijgen van de juiste plek kunt u voor elk tuinonderdeel een stukje karton op schaal uitknippen en hiermee schuiven op de plattegrond. Hier volgen enkele maten die u aan kunt houden voor belangrijke tuinonderdelen.

Terras: 3 vierkante meter per persoon.
Pad: 50-75 cm voor 1 persoon en 1,5 m voor 2 personen.
Pergola: 2,5 tot 3 m hoog, staanders 3-5 m uit elkaar.
Schutting of muur: 1,8 tot 2 m hoog.

TIP Kies voor een moderne tuin ons kant-en-klaar borderpakket 'onderhoudsvriendelijk', een prachtige beplanting voor een border in een eigentijdse tuin.

 

Bron en meer info: https://www.directplant.nl/tuintips/moderne-en-strakke-tuin/