De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Akoestische wandpanelen

Hoe staat het met de galm in jouw (nieuwbouw) woning? Veel nieuwbouw is strak en modern gebouwd en afgewerkt. We houden van strakke gietvloeren, strak gestucte muren, hoge ramen, stalen kozijnen en rust en ruimte, of lees ‘leegte’. Al deze onderdelen hebben gezamenlijk wel een groot nadeel: galm, oftewel er ontstaat een probleem met de akoestiek. Met akoestische wandpanelen of behang kun je de akoestiek verbeteren. In deze Friday Free laten we zien welke opties er zijn.

Gek word je er van als je nergens enige demping hebt qua geluid. Architectonisch is er al zoveel mogelijk maar de architecten in Nederland willen dit nog niet zo omarmen als bijvoorbeeld in andere landen. Bij de bouw kun je al andere materialen gebruiken. Nu gaan we dus op zoek naar oplossingen achteraf.

AKOESTISCH BEHANG
Akoestisch behang lijkt op glasvezelbehang omdat het scheuren en gaatjes netjes wegwerkt, maar daarnaast is dit behang voorzien van een extra dikke rug met geluidsabsorberende foam. Je ziet er uiteindelijk niks van, en schildert het in de kleur die je mooi vindt. De basiskleur is wit.

glasvezel
glasvezelbehang, zie www.glasvezelbehangers.nl

Een stuk spannender is misschien niet helemaal 100% akoestisch maar als je behang neemt van een stoffen kwaliteit, zal dit zeker ook meer doen dan een strak glad behang. Op dit moment heeft Arte een paar geweldige opvallende foamachtige stoffen behangontwerpen: de serie Eclips

Eclips
Eclips, van Arte

AKOESTISCHE PANELEN
Er zijn ook steeds meer mogelijkheden qua akoestische panelen. Rond, rechthoekig, vierkant, het maakt niet uit. Het frame is van aluminium en akoestisch voorbewerkt. De voorkant kan een uni kleur stof zijn of een fotoprint naar keuze. Beide zijn makkelijk te vervangen.

wand akoestiek 1

De panels zijn eenvoudig te monteren. Nieuw is het ARTpanel met LED licht erachter:
panelen licht
Ook in grote ruimtes kun je er prachtige dingen mee doen.

En een effen paneel gecombineerd met planken?
Dat kan met Blade uit de Snowsound collectie; een akoestisch paneel voorzien van wandschappen, twee vliegen in een klap!

panel plankjes

Houtpanelen met een akoestische werking?

Ja inderdaad ook dat is mogelijk. Egger levert houten panelen die geperforeerd zijn en daardoor het geluid beter absorberen. Hout is omwille van zijn verwerkingsgemak en veredelingsmogelijkheden als absorptiemateriaal uiterst geschikt. zie www.decovisie.nl    

hout panel


AKOESTISCHE KRALENWAND
Een akoestisch kralengordijn kan ook een uitkomst zijn. Mark Jan Meerdink maakt akoestische wanden op maat, gebaseerd op wat er aan akoestisch materiaal beschikbaar is.
kralen wand


SPEELSE MODULAIRE WANDPANELEN
Behalve puur hout en kraal kun je natuurlijk ook met kleur en geometrische vormen werken. Een wand als hieronder is samen te stellen uit losse akoestische paneeltjes. www.baux.se  

deco wand


En wat dacht je van de mooie panelen zoals die van Ginko? Ginko is een uniek speels modulair akoestisch systeem dat de Japanse traditionele cultuur en Europese visie combineer.
groene akoestiek

AKOESTISCH VILT
En wil je zelf creatief aan de gang dan is er akoestisch vilt te koop in vele kleuren. Decovilt akoestisch vilt is een 100% wolvilt. Een pracht product: het is lucht doorlatend, warmte isolerend, geluid absorberend en brandwerend. Wol verbetert de luchtkwaliteit en het comfort. Dus je wint nog meer dan een oplossing voor je galm.

vilt


NATUURLIJKE WANDPANELEN
En helemaal van nu zijn de natuurlijke wandpanelen. Denk eens aan mos of kurk. Deze dempen het geluid ook. De moswand ben ik al een paar keer tegengekomen, maar op één locatie stonk het mos zo dat ik genezen ben en het niet eens meer wil uit proberen. De kurken wand ken ik nog van vroeger. Een koude buitenmuur voelt meteen ook een heel stuk warmer. Dus je realiseert er meer mee. Maar los van de functionaliteit heeft het ook wel een hele warme en bijzondere uitstraling.
natuurlijke wand

Bron: https://www.interieurinspiratie.nl/de-strijd-tegen-akoestiek-via-de-wand/