De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: luchtvochtigheid

Hoe is de luchtvochtigheid bij jouw thuis? In de meeste huizen is het 's winters te droog. In die droge lucht voelt corona zich senang. Nu het buiten kouder wordt en we veel binnen zitten is het belangrijk om een goede en gezonde luchtvochtigheid te hebben. Goed voor de gezondheid, en je kunt je huis er ook nog eens mee opfleuren, bijvoorbeeld door meer planten in huis te halen. Hoe weet je dat het te droog is in je huis? En hoe haal je die luchtvochtigheid omhoog? We geven een aantal tips.

Koud buiten, droog binnen
Hoe kouder het buiten is, hoe droger de lucht binnen wordt. In die droge lucht voelt corona zich senang. Uitgeademde virusdeeltjes hebben een ‘waterschil’, bij droogte is deze sneller verdampt. De kleinere druppeltjes blijven langer in een ruimte zweven, waardoor ze nóg kleiner worden. Deze deeltjes worden vervolgens makkelijker overgedragen en dringen bovendien dieper door in de longen.

‘Luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent kan helpen om de verspreiding en overleving van het coronavirus in binnenruimten te beperken’, stelde bijvoorbeeld ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) al. Duizenden deskundigen over de hele wereld ondertekenden afgelopen najaar een petitie om de (mogelijke) relatie tussen lage luchtvochtigheid en hoge coronaverspreiding op de agenda van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te krijgen. Met succes.

Te droog in huis?
Hoe weet je dat het te droog is in je huis? Belangrijke aanwijzingen: een droge keel, statische haren en je huid voelt droog aan. Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verbeteren? 

  • Met een sensor, te koop voor een paar euro, kun je de luchtvochtigheid precies meten.
  • Een luchtbevochtiger.  Om de luchtvochtigheid vervolgens op te hogen, zorgt een luchtbevochtiger voor het snelste en beste resultaat. Als zo’n apparaat te duur is (de goedkoopste modellen voor kleine ruimtes beginnen bij een paar tientjes), zijn er een paar alternatieven.
  • Planten in huis
  • De was binnen drogen
  • De thermostaat een paar graden lager
  • Een bakje water op de verwarming

 

 

Wat kunnen we zelf doen om de luchtvochtigheid in huis op te hogen? 

 

 

 

Bron: https://www.bd.nl/brabant/noodkreet-wetenschappers-we-maken-het-corona-thuis-te-aangenaam-en-daar-kunnen-we-iets-aan-doen~aef7dbf1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F