De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Sauna thuis

Veel mensen dromen van een eigen sauna thuis; heerlijk na een dag hard werken of gewoon lekker in het weekend. Ieder moment kun je in je eigen huis genieten van een fijne sauna en dat hoeft niet heel veel te kosten. Het leuke van de sauna zelf (laten) bouwen is dat je een sauna kunt ontwerpen die precies aan jouw wensen voldoet, die ingericht is zoals jij dat wil en lekker privé is. Lees snel verder voor de mogelijkheden.

eigen sauna 

Kosten
Maar wat komt er nu allemaal kijken bij zo’n wellness ruimte in huis en wat kost een eigen sauna? De meeste mensen kiezen voor een standaard sauna van de bouwmarkt en plaatsen die zelf in huis. Een infra rood cabine is ook een alternatief dat best fijn en goedkoop is. Voor 1000 euro en 3 m² heb je al een eigen ‘sauna’ ingericht en staan klaar voor gebruik. Maar als je echt een mooie sauna voor jaren wilt hebben is het beter om een echte bouwkundige sauna te kiezen. Vaak is die ook zuiniger in energie verbruik. Een luxe model kost je al snel 3.500 euro incl btw compleet gemonteerd en op zijn plek gezet en aangesloten. In deze prijstabel zie je de meest voorkomende voorbeeld


Soorten
Globaal kun je kiezen uit 2 soorten sauna bouw principes:
1. de kant-en-klaar bouwpakketten die je zelf op kunt bouwen in huis
2. de bouwkundige sauna die vaak door een aannemer wordt ingebouwd. Dit is vaak duurder maar het resultaat meestal veel mooier, duurzamer en energie zuiniger.

Typen sauna’s
Bij de zelfbouw sauna’s zijn er drie verschillende typen waaruit je kunt kiezen. Het verschil tussen de sauna’s zit hem vooral in de manier van verwarmen ervan. Je ziet dit ook bij de bedrijven waar je ze kunt bestellen. Tegenwoordig kun namelijk ook je online de sauna kopen en eventueel zelf monteren.

Je kunt kiezen uit:

  • De traditionele sauna (convectiesauna), deze sauna heeft banken op verschillende hoogten en wordt verhit met een oven die werkt op (houtkolen of) elektriciteit.
  • Een infrarood sauna, deze sauna verhit de ruimte met behulp van infraroodstraling. Het voordeel van deze sauna is dat de ervaren hitte vaak lager is dan bij de traditionele sauna, maar de lichamelijke effecten op de spieren en transpiratie hetzelfde zijn.
  • Een stoombad. De ruimte in het stoombad beschikt over een hoge luchtvochtigheid, maar met lage temperaturen.

Bron en meer info: https://www.verbouwkosten.com/eigen-sauna/