De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: DIY vlonder in de tuin

Of je nu al op vakantie bent geweest of niet, in je tuin kun je ook heerlijk genieten van de zomer. Een vlonder in je tuin zorgt voor een instant vakantiegevoel. Het geeft je tuin karakter én past in iedere tuinstijl. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een vlonder? Hoe bouw je er zelf een en wat heb je daarvoor nodig? En hoe zit het met de kosten?

tuinbank vlonder

 

Kun je zelf een vlonder maken
Een vlonder is bij uitstek iets wat je – als je een beetje Bob de Bouwer-skills hebt – zelf kunt maken. De constructie van een vlonder is relatief eenvoudig en overzichtelijk. Heb je geen zin om veel geld uit te geven of ben je wel in voor een fijn hobbyproject? Maak ‘m dan zelf!

Welke houtsoort kan voor een vlonder gebruikt worden?
Vlonders kun je maken van allerlei soorten hout, maar het advies is om tropisch hardhout te gebruiken. Andere soorten tropisch hout gaan minder lang mee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een schutting of overkapping, is een vlonder behoorlijk aan slijtage onderhevig door het vele lopen. Tropisch hardhout is sterk, duurzaam, goed te verwerken en heeft een mooie uitstraling.

Heb je een vergunning nodig voor een vlonder in je tuin?
Wil je een houten vlonder boven het water? Dan zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen omdat het om een bouwwerk gaat – ook als de vlonder aan de damwand is vastgemaakt. Naast een omgevingsvergunning moet je misschien ook nog een vergunning van het waterschap hebben. Dit omdat je (deels) in het water bouwt. Vraag dit voor de zekerheid even na bij het waterschap in jouw gemeente.
Gaat het om een vlonder die niet vaststaat, maar drijft, dan heb je geen omgevingsvergunning nodig. Wil je een terrasvlonder in je tuin (en niet boven het water) dan hoef je ook geen vergunning aan te vragen.  • Hoe maak je een vlonder op palen of zand?
  • Op de VT wonen site vind je een mooi stappenplan voor het bouwen van een vlonder op palen of zand.

    Kosten voor het (laten) bouwen van een vlonder
    Niet geheel onbelangrijk: hoe diep moet je in de buidel tasten om een vlonder te (laten) bouwen? De kosten hangen af van het aantal vierkante meters en het materiaal dat je gebruikt. Gemiddeld kost een vlonder zo’n € 60 per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder wilt bouwen, kost dit je ongeveer € 1200. Voor een klusjesman betaal je gemiddeld zo’n € 50 per uur. Laat je een vlonder bouwen dan moet je deze kosten er nog bij rekenen. 

     

    Bron: https://www.vtwonen.nl/inspiratie/tuin-terras/een-vlonder-bouwen-alles-wat-je-moet-weten/