De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: 5 tips voor een koel huis

Het is je vast niet ontgaan: deze week hebben we te maken met broeierig warme temperaturen die de hitterecords breken. We deelden eerder al tips voor een koel huis. We delen graag nog extra tips om je huis zo koel mogelijk te houden op een duurzame manier.

 Hitteplan: verkoeling in en om het huis - Villa ArenA

Tip 1. Gordijnen, rolgordijnen en jaloezieën dicht

Vroeg in de ochtend, als het nog niet zo warm is, zet je ramen en deuren tegen elkaar open zodat het lekker door kan tochten in huis. Zodra de zon naar binnen begint te schijnen, sluit je alle ramen en deuren en zorg je voor verduistering. Heb jij gordijnen, rolgordijnen of jaloezieën? Houd ze dicht tijdens de warmste uurtjes van de dag. Zo komt er geen warmte van buiten naar binnen.


Tip 2. Gebruik zo min mogelijk elektra

Verlichting, computers, de TV, ovens, de wasmachine en stofzuiger: het zijn stuk voor stuk energieverbruikers en daarom produceren ze veel warmte. Trek dus de stekker uit de TV en computer als je ze niet gebruikt en bak geen broodjes in de oven op deze warme dag. Dat geeft alleen maar extra warmte in huis.

Tip 3. Investeer in goede zonwering

Ben jij in het rijke bezit van een tuin of balkon op het zuiden? Dan heb je waarschijnlijk een goede parasol of zonnescherm om warmte buiten te houden. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke zonwering look, zoals een overkapping van bamboe bijvoorbeeld.

Tip 4. Groen zorgt voor verkoeling in je tuin of op je balkon

Een tuin of dakterras met (donkere) tegels kan het effect hebben van een oventje voor of achter je huis. Steen houdt namelijk warmte vast. Verzamel daarom lekker veel groen om je heen. Planten, struiken, bloemen, bomen geven schaduw en nemen zelf geen warmte op, daardoor blijft het lekker koeltjes.

Tip 5. Plat dak? Natspuiten!

Heb je een plat dak, een aanbouw of dakkapel of erker waar je makkelijk bij kunt? Om nog meer te verkoelen kun je je dak natspuiten met koud water. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goede tuinslang. Let op! Doe het alleen 's avonds laat, zo verdampt het water niet gelijk en heb je er de hele nacht profijt van. Woonboot bezitters zijn bekend met deze effectieve methode van verkoeling; het natspuiten van de dekplaten is zo gepiept.

bron : https://www.praxis.nl/voordemakers/blog/7-tips-tegen-zomerhitte-in-huis