Een groendak is een dak waarop beplanting groeit. De beplanting bestaat meestal uit vetplanten zoals sedum. Deze vetplant is licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte en tegen een forse regenbui. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groendak. Een groendak wordt ook wel mosdak of vegetatiedak genoemd. In onze blog lees je meer over de voordelen van een groendak,
Voordelen van een groendak
- Een groendak isoleert goed in de winter en houdt de woning koeler in de zomer. Het kan de binnentemperatuur met 5 graden verlagen. Een groendak is echter geen vervanging van een goede dakisolatie.
- Beperkt de overlast van overtollig water. Kan 60 tot 80% meer regenwater vasthouden dan bijvoorbeeld een bitumen dak.
- Filtert niet alleen vervuild regenwater, maar ook fijnstof en CO2 uit de omgevingslucht.
- Dempt het buitengeluid dat via het dak binnenkomt. Hoe dikker de laag groen op het dak, hoe minder geluid er via het dak het huis binnenkomt.
- De groene laag van vetplanten beschermt de huidige dakbedekking extra goed tegen UV-straling en andere factoren die een negatief effect hebben op de levensduur van de dakbedekking. Een groen dak gaat tot wel 50 jaar mee. Dat is 2 keer langer dan bijvoorbeeld een bitumen dak.
Is mijn dak geschikt?
Platte daken, die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt voor een groendak. Op een hellend dak kun je ook planten laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen eerder wegloopt. Bij een dakhelling van 35 graden moeten er voorzieningen getroffen worden om het water langer vast te houden. Bij dakhellingen van 60 graden of meer is een groendak niet mogelijk.
Om lekkages te voorkomen, is het belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is. Een groendak heeft verder een speciale wortelbestendige ondergrond nodig. Een veel voorkomende dakbedekking zoals bitumen is van nature niet wortelbestendig. Bij een bestaand dak moet deze dan vervangen worden door een andere dakbedekking, zoals EPDM.
Aandachtspunten
- Een groendak is een stuk duurder dan gewone dakafwerking.
- Niet elk bestaand dak is geschikt voor een groendak. Dat komt door het extra gewicht van een groendak. Zo moet het isolatiemateriaal in het dak bestand zijn tegen samenpersing door dit extra gewicht. Haal er daarom een specialist/constructeur bij om dat te bepalen.
- Controleer minstens één keer per jaar de afvoer op verstoppingen
- Verwijder regelmatig onkruid, om te voorkomen dat wortels van bepaalde onkruidsoorten de waterdichte laag van het groene dak beschadigen.
- Een aantal gemeenten en waterschappen geeft subsidie aan burgers die een groendak willen aanleggen. Kijk voor subsidies op de energiesubsidiewijzer.
- Zonnepanelen werken optimaal bij een omgevingstemperatuur van onder de 25ºC. Op bijvoorbeeld een zwart bitumen dak kan de temperatuur oplopen tot circa 60ºC of 70ºC.
- Een groendak warmt minder op, tot circa 35ºC, waardoor het jaarrendement van zonnepanelen tot circa 8% wordt verhoogd.
- Stroken groendak worden voor zover mogelijk geplaatst tussen de zonnepanelen en het overige gedeelte van het dak als hiervoor nog plaats is.
- Een groendak onder de zonnepanelen kan - doordat er minder licht en water is - niet erg mooi worden, maar als je bij hitte af en toe water geeft, blijft wel het één en ander in leven.
Bron en meer info: https://www.eigenhuis.nl/kennisbank/wat-is-een-groendak-5005