De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Kabinet wil nu geen nieuwe hypotheekregels

Het kabinet wil deze regeerperiode niks veranderen aan de hypotheekregels en de limieten om te lenen. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) laten dat weten in reactie op een voorstel van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) om het maximaal te lenen bedrag na 2018 nog verder te verlagen, naar 90 procent van de waarde van het huis.

Blok wil op dit moment niets veranderen aan de hypotheekregels, aldus zijn woordvoerster. Er zijn eerder allerlei maatregelen getroffen om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen en mensen meer zekerheden te bieden. Daar wil hij nu niet meer aan gaan sleutelen.

Dijsselbloem laat in een reactie weten dat het huidige kabinet belangrijke hervormingen op de woningmarkt heeft doorgevoerd die de financiële stabiliteit verbeteren.

Hij wijst erop dat de hypotheeklimiet (ten opzichte van de koopsom) stapsgewijs wordt afgebouwd van 106 procent naar maximaal 100 procent in 2018. ''Voor de komende jaren is er dus duidelijkheid. Eventuele verdere stappen en de afweging hieromheen laat ik - conform de aanbeveling van het FSC - over aan een volgend kabinet.''