De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Meer huizenkopers laten hypotheekrente lang vastzetten

Meer huizenkopers zetten hun hypotheekrente voor twintig jaar vast. Zo hopen ze te profiteren van de huidige lage rentetarieven. Dat meldt De Financiële Telegraaf vrijdag.

Klanten van De Hypotheker hebben dit jaar bij 40 procent van de afgesloten hypotheken een rentevaste periode van twintig jaar gekozen. Vorig jaar gold dit voor slechts 32 procent van de hypotheken. In 2011 ging het nog om een percentage van 12 procent.

Zekerheid

Bij concurrent De Hypotheekshop is dit jaar in 37 procent van de gevallen voor een vaste rente van twintig jaar gekozen. Vorig jaar gebeurde dat nog bij 23 procent van de hypotheken. "Mensen vinden die lange zekerheid fijn en kiezen voor twintig jaar omdat het nu amper duurder is dan tien jaar vast", zegt hypotheekspecialist Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop tegen De Financiële Telegraaf.

Gedaald

Rentetarieven voor hypotheken zijn in de laatste maanden sterk gedaald. Dat hangt samen met het grote opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. De netto rentelasten voor een gemiddelde hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zouden in twee jaar tijd zijn gehalveerd.
Voor een variabele rente of een die vijf jaar vaststaat, worden rentes van 1,95 procent gerekend. Het laagste 10-jarige tarief is 2,25 procent. Voor een periode van twintig jaar is het laagste tarief 2,70 procent.

Tien jaar

Toch blijkt een vast rentetarief voor tien jaar volgens de krant nog steeds het populairst te zijn. De helft van de consumenten kiest voor deze optie. Dat komt mogelijk omdat huizenkopers dan een hoger hypotheekbedrag kunnen lenen.
"Als de rente na tien jaar fors hoger is, schieten woonlasten hard omhoog. Heb je nu al maximaal geleend, dan kan je hypotheek over tien jaar zo onbetaalbaar worden", benadrukt financieel adviseur Harrie-Jan van Nunen tegenover de krant.
Een rentetarief voor twintig jaar kan ook nadelig zijn als iemand binnen die periode verhuist. Het is niet altijd mogelijk om de hypotheek volgens die voorwaarden mee te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor consumenten met een NHG-hypotheek die naar een woning verhuizen die te duur is voor NHG.

Door: NU.nl