De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Aan- of uitbouw

Meer ruimte in of om het huis is heerlijk en dat creëer je met aan- of uitbouw. Het bouwen of uitbreiden van zo’n (extra) ruimte kost al snel veel tijd. Bovendien vraagt het om een flinke berg kennis. We raden je daarom aan om het bouwen van deze extra ruimte vooral over te laten aan een vakman. Op Werkspot.nl vind je eenvoudig een betrouwbare aannemer. Lees hier vast meer over de kosten voor de aanbouw of uitbouw van je huis.

Kosten voor aanbouw of uitbouw

Hoe bepaal je de kosten voor de aanbouw of uitbouw van je huis?
Zoals gezegd komen bij de prijsbepaling van een aan- of uitbouw meerdere dingen kijken. Zo kan een aanbouw in een standaard stijl worden gefabriceerd, maar ook kan er gekozen worden voor een klassieke of juist moderne stijl. De materialen van de laatste twee opties zijn over het algemeen duurder. Naast keuze voor stijl, kun je ook bepalen of je de aanbouw van tevoren in de fabriek laat produceren (prefab) of dat je voor maatwerk gaat. De prijs voor maatwerk is uiteraard duurder. Wil je extra ramen en deuren, ga je liefst voor stalen kozijnen of een schuifpui? Dan hangt ook hier een prijskaartje aan. En tot slot speelt het formaat van de aan- of uitbouw die je voor ogen hebt natuurlijk ook rol in de prijs.

Een aanbouw op basis van prefab of maatwerk
Je kunt je aanbouw laten maken in een fabriek, in dit geval wordt er een standaard ontwerp gebouwd en is er sprake van prefab. Wanneer je aanbouw in de fabriek klaar is, wordt deze in zijn geheel naar je huis verplaatst. Doordat de aanbouw op een gestandaardiseerde manier geproduceerd is, worden kosten gedrukt. Daarnaast kan een prefab aanbouw snel en makkelijk geplaatst worden. Dat scheelt dus ook nog eens in de arbeidsuren.

Bij maatwerk wordt de aanbouw of uitbouw op locatie gebouwd. Maatwerk is perfect af te stemmen op jouw wensen. Dat zorgt uiteraard voor een hoger kostenplaatje, maar daarnaast voor een schitterend resultaat.

Materiaal
Wanneer je voor standaard materialen kiest, blijft de prijs relatief laag. Ga je echter voor een klassieke of moderne uitstraling, dan brengt dat vaak duurdere materialen met zich mee. En dus gaat automatisch de prijs van de aan-/uitbouw omhoog.

Grootte
Wil je een grotere uitbouw dan de standaard maat? Dan dien je ook met extra kosten rekening te houden. Per halve meter extra, in de breedte, moet je rekening houden met zo’n €1.000 extra kosten. Wil je een halve meter meer in de diepte aan- of uitbouwen? Houd dan rekening met zo’n €1.500 extra kosten.

Extra’s
Een extra kozijn, een schuifpui of een stel openslaande deuren; het zijn stuk voor stuk prachtige opties, maar ze brengen wel kosten met zich mee. Wil je een aan-/uitbouw met echt alles erop en eraan, helemaal op maat, houd dan rekening met een offerte van ongeveer €50.000.

 Bron: www.werkspot.nl/c/verbouwen/aanbouw-opbouw-plaatsen/prijzen-kosten