De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

33% meer huizenverkopen in juli

De vakantieperiode is traditiegetrouw een periode waarin verkopers en kopers het iets rustiger aan doen. Toch werden er ruim 12.000 woningverkopen gerealiseerd in juli. De vraag naar huizen blijft onverminderd hoog.

Er werd in de afgelopen maand aanzienlijk beter verkocht dan een jaar eerder. Het aantal woningverkopen ligt 33% hoger dan de 9.000 verkochte woningen in juli 2013. Vergelijken we het aantal met de afgelopen maanden, dan liggen de woningverkopen in juli lager. Drie maanden op rij zien we het aantal verkochte huizen licht afnemen, hetgeen de normale conjunctuurbeweging in de zomerperiode aantoont.

Doorstroming woningmarkt

De afgelopen maanden zijn veel starters tot aankoop overgegaan. Ook durven weer meer huizenbezitters eerst te kopen en dan te verkopen. Duidelijke signalen van vertrouwen in de woningmarkt. Het logische gevolg is een verdere doorstroming. Deze zal door de restschuldproblematiek echter geleidelijk zijn. Veel verkopers moeten wachten totdat de prijzen (verder) stijgen.

Tijd voor bezichtigingen

Ondanks de rustigere zomermaand is het aantal bezichtigingen hoog. Er werden afgelopen maand ruim 167.000 bezichtigingen aangevraagd.

“Het aantal bezichtigingen is beter dan verwacht. We merken op kantoor dat veel woningzoekers zich nu oriënteren. Door de vakantieperiode en het goede weer hebben zij meer tijd en zin om op hun gemak woningen te bezichtigen. Binnenkort gaan deze woningzoekers een koopbeslissing maken. Wij bereiden ons voor op een drukke nazomer.” aldus Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland.

woningmarktindicator juli 2014

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2014
Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

Bron: makelaarsland.nl