De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Marcel Wanders

"Functie is zo overgewaardeerd, design moet vooral raken", aldus Marcel Wanders. Ontwerper Marcel Wander is een kei in Storytelling, en dat kun je in zijn boeken! Marcel Wanders heeft meer dan 400 objecten ontworpen, en is zeer actief als interieurdesigner voor hotels. Speciaal om deze crisis door te komen zijn alle boeken en zines nu online te lezen, op www.marcelwanders.com/books Wat een prachtig design, kijk snel en lees meer over deze ontwerper in de Friday Free!

Marcel Wanders - THNK School of Creative Leadership 

 

Marcel Wanders 

De Nederlandse ontwerper Marcel Wanders (1963) is internationaal geroemd om zijn eigenzinnige meubelontwerpen, interieurdesign, en zijn enigszins 'eigenwijze' art direction stijl. De carrière van Wanders begon in 1989 met zijn ontwerp van de Setup Up Shades lamp maar grote bekendheid kreeg hij een aantal jaren later met het ontwerp van een stoel die volledig uit geknoopt touw bestaat (de Knotted Chair 1996).


Marcel Wanders heeft intussen meer dan 400 objecten ontworpen, waaronder meubelen, behang, lampen, verpakkingen, sieraden en diverse bestekken. Daarnaast is hij zeer actief als interieurdesigner voor hotels en schuwt hij ook het ontwerpen van twee complete eilanden in Dubai niet. Door zijn eigenzinnige visie op kunst werd Wanders door de New York Times als de 'Lady Gaga van design' bestempeld. 

VISIE: DUURZAME VORMGEVING

Wanders wil dat consumenten een band met zijn producten kunnen opbouwen en hierdoor minder geneigd zijn om het later weg te doen. Duurzaamheid brengt hij dus in verband met de connectie die er gemaakt wordt tussen het kunstobject en de waarnemer ervan. Hij zegt hier zelf over: “I think that’s what design is: you make a connection between things that are not connected yet”. De nadruk ligt bij Wanders niet op milieuaspecten of louter functionaliteit zoals dat bij eco-design wel het geval is. “Design moet je vooral raken”, aldus Wanders.


MOOOI

In 2001 richt Marcel Wanders samen met voormalig salesmanager Casper Vissers een eigen ontwerpstudio op, genaamd Moooi. De collectie die gevoerd wordt valt te omschrijven als exclusief, gewaagd, speels en exquis. Design is een kwestie van liefde volgens deze heren. Tijdloze objecten, waarin antieke elementen gecombineerd worden met een moderne frisse stijl, liggen aan de basis van de ontwerpstijl. Het is deze fusie van stijlen die de kunst van Marcel Wanders zijn typerende warme uitstraling geeft.
 

BIOGRAFIE MARCEL WANDERS

Marcel Wanders is geboren in 1965 in Boxtel. In 1988 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In kunstkringen werd hij bij aanvang van zijn carrière vooral gezien als een avant-gardistische kunstenaar met trekken richting conceptueel design. Door het kunstplatform Droog Design (en de Knotted Chair) maakte hij in 1996 internationaal furore. Wanders werkt intussen voor zeer gerespecteerde merken als Marks & Spencer, Flos, Cosme, Alessi, Kartell en Morosso. Maar ook onder eigen naam brengt Wanders allerlei experimentele werken uit. Interieurdesign doet Wanders sinds 1999. Voorbeelden hiervan zijn: Het Mondrian Hotel in Miami (2008) en het Andaz Amsterdam Prinsengracht Hotel. Naast interieurdesign is deze Brabantse ontwerper actief als Art director en werkt hij samen met andere beroemde ontwerpers (Jasper Morrison, Jurgen Bey). Dit alles onder het interieurlabel “Moooi”.