De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: styling tips woonkamer

Omdat we iedere dag veel tijd doorbrengen in de woonkamer, is het belangrijk om deze ruimte de aandacht te geven die hij verdient. Omdat de woonkamer zoveel verschillende functies vervult kan het lastig zijn deze ruimte functioneel én sfeervol in te richten. We leggen je in 5 stappen uit hoe je van je woonkamer een ruimte maakt die volledig aansluit op jouw woonwensen

Woonkamer inrichten? 5 tips!. Concrete ideeën waardoor je je woonkamer optimaal inricht: van indeling tot kleur- en materiaalcombinaties en van de juiste meubels tot verlichting en decoratie.

1. BEPAAL DE FUNCTIES
Om de woonkamer functioneel in te richten, is het belangrijk om te bedenken welke functies deze ruimte in huis moet vervullen. Wil je goed televisie kunnen kijken of zit je graag bij de open haard? Moet je er kunnen eten, werken of lezen en mag er een plek zijn voor de kinderen om te kunnen spelen? Heb je veel opbergruimte nodig voor bijvoorbeeld boeken of speelgoed of creëer je dit op een andere plek in huis? Beantwoord al deze vragen om er zo achter te komen wat voor jou belangrijk is bij het inrichten van de woonkamer. Aan de hand van je wensenlijst kun je zo bepalen waar de ruimte aan mag voldoen en kun je gericht aan de slag met de indeling van de kamer, het kiezen van meubels en het uitzoeken van de juiste verlichting.


2. KAMER INRICHTEN
Als alle belangrijke functies voor de woonkamer zijn bepaald en je prioriteitenlijst compleet is, kun je nadenken over de meest optimale inrichting van de ruimte. Een logische indeling is van verschillende factoren afhankelijk: mag de bank gericht zijn op de televisie, wil je graag rond de haard zitten of kijk je liever naar de tuin? Deze zichtlijnen bepalen de belangrijkste plekken van je (nieuwe) meubels. Houd daarnaast ook rekening met de looproutes in je woonruimte: plaats de eettafel bijvoorbeeld niet te dicht bij de deur naar de hal en houd voldoende ruimte rond de bank om de tuindeuren te kunnen openen en naar buiten te lopen.


3. BEPAAL JE WOONSTIJL
Als de basis van je interieur klaar is, is het tijd om te bepalen welke woonstijl(en) je in je woonkamer terug wilt zien en hoe je sfeer gaat creëren. Ga je voor Scandinavisch, basic, modern of industrieel of pak je uit met spannende combinaties in een werelds of bohemian interieur? Wanneer jij en je partner niet dezelfde smaak hebben, kom je voor een uitdaging te staan. Maar het biedt ook mogelijkheden om een verrassende mix van stijlen, kleuren en materialen te creëren waarmee jullie interieur nog persoonlijker wordt!

4. WOONKAMER INRICHTEN
Als je alle functies, de indeling én de woonstijl voor je woonkamer hebt gekozen, kan het leukste gedeelte beginnen: de zoektocht naar nieuwe meubels die aansluiten bij jouw woonwensen. Investeer in een aantal tijdloze items die de basis voor je interieur vormen en houd hierbij altijd je woonwensen in je achterhoofd. Heb je een groot gezin of heb je vaak familie of vrienden over de vloer? Een elementenbank biedt veel zitplaatsen en is flexibel in de ruimte te plaatsen. Wil je televisie kunnen kijken maar ook van je tuin genieten? Dan biedt een draaibare fauteuil uitkomst.


5. STYLING IDEEËN
Wanneer de basis compleet is en de belangrijkste, grote meubels voor je woonkamer zijn gekozen, kun je met kleinere meubels en decoratie meer sfeer aan je interieur toevoegen. Een warm wollen vloerkleed, bijzettafels in verschillende materialen en structuren, grote planten, kleurrijke kunst aan de muur, zachte plaids, een mooie mix sierkussens op de bank en persoonlijke accessoires aan de muur of in de kast zijn de finishing touch en maken van je huis echt jouw thuis! Woontip: in een goede basis zijn accessoires en woontextiel de puntjes op de i en echte sfeermakers. Wil je in een handomdraai een andere sfeer creëren? Wissel de hoezen om je sierkussens of leg een ander vloerkleed in de zithoek en je woonkamer heeft een heel andere uitstraling.

 

Bron: https://www.eijerkamp.nl/advies/interieuradvies/woonkamer/inrichten/