De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Gordijnstof

Welke gordijnstof past bij jouw huis? Er zijn veel verschillende gordijnstoffen en materialen. De juiste stof, structuur, kleur en patroon bepaalt het resultaat in huis! De meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer! In dit blog inspiratie voor het mooiste resultaat.

Sfeer met gordijnen:
Gordijnen zorgen voor sfeer en bepalen de lichtinval. Er bestaan verschillende types gordijnen, dit heeft vooral te maken met de soort stof, structuur en de dichtheid. Transparant, semi- transparant, lichtdoorlatend of verduisterend. De keuze wordt deels bepaald door de ruimte waarin de gordijnen worden toegepast. Woonkamer, slaapkamer of misschien de keuken? Daarnaast moet het bij de stijl van het huis en sfeer van het interieur  passen. De gordijnen moeten een aanvulling zijn en het plaatje compleet maken!

Vitrage:
Transparante gordijnen worden vitrage genoemd. Vitrage filtert het licht, geeft een subtiele lichtinval en een eigen sfeer. Het is te verdelen in batist, ausbrenner, voile en inbetween. Vaak wordt vitrage toegepast in combinatie met een dichte gordijnstof of zonwering. De stof is meestal kamerhoog zodat er geen naden in de stof zichtbaar zijn. Batist is een soepel vallende fijn geweven stof. Voile is een zeer dunne glanzende stof. Semi-transparante vitrage is iets minder licht doorlatend en geeft meer kleurnuance. Dit soort vitrage wordt ook wel inbetween genoemd. De naam zegt het al: tussen vitrage en een overgordijn in. Afhankelijk van de structuur van de stof kijk je wel naar buiten, maar niet naar binnen. Een variant hierop is de ausbrenner, deze stof heeft een dicht doek met doorzichtige patronen en geeft een speels effect.

Overgordijnen:
Dichte lichtdoorlatende of verduisterende stoffen. Het overgordijn geeft een warme en huiselijke uitstraling. Tevens dienen gordijnen als een goede isolatie tussen de koude ramen, waardoor het behaaglijker wordt in huis. Door het geluidsabsorberend vermogen zorgen overgordijnen ook voor een betere akoestiek in de ruimte. Voor de woonkamer is een dichte lichtdoorlatende stof prima. Voor de slaapkamer is het verduisterende gordijn een uitkomst. Bij de verduisterende stof zit er een speciale laag tussen de stof in waardoor de stof lichtdicht is. Leuke stof gezien, maar niet verduisterend? Laat de stof voeren, dit heeft hetzelfde effect en geeft een luxe uitstraling.

 

Meer lezen over stoffen? ga naar http://www.decokaydrachten.nl/pagina/125/blog/51/Welke-gordijnstof-past-bij-uw-huis.html