De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

IKEA start in nederland met aanbod complete systemen voor zonne-energie

IKEA gaat na Groot-Brittannië ook in Nederland complete systemen voor zonne-energie aanbieden.

Hiervoor werkt het woonwarenhuis samen met het gespecialiseerde energiebedrijf Hanergy. Tussen eind oktober dit jaar en zomer 2015 wordt het aanbod gefaseerd geïntroduceerd in de Nederlandse IKEA winkels.

Peter Agnefjäll, voorzitter en CEO van de IKEA Group, heeft dit bekendgemaakt aan de vooravond van de VN Klimaattop die morgen in New York van start gaat. Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven zal Agnefjäll daar oproepen meer ambitie te tonen bij het bestrijden van de klimaatverandering. 

Betaalbaar en praktisch
“We weten dat veel IKEA klanten minder energie willen verbuiken om zo bij te dragen aan een duurzamer leven thuis,” zegt Peter Agnefjäll. “We weten ook dat geld en tijdgebrek daarbij vaak een belemmering zijn. Daarom is IKEA vastbesloten om meer betaalbare en praktische oplossingen te bieden voor zoveel mogelijk mensen. Ik ben erg blij dat we na de succesvolle start op de Britse markt sinds september 2013 nu complete systemen voor zonne-energie tegen een betaalbare prijs kunnen gaan leveren in Nederland, Zwitserland en nog zes andere markten in de komende 18 maanden.” 

Lagere energierekening
Tussen eind oktober dit jaar en zomer 2015 wordt het aanbod systemen voor zonne-energie gefaseerd geïntroduceerd in alle Nederlandse IKEA winkels. IKEA Haarlem is op 28 oktober als eerste aan de beurt. Het aanbod bestaat uit complete systemen, inclusief advisering, installatie, online monitoring van het rendement en garantie. IKEA gaat de nadruk leggen op betaalbare, praktische oplossingen waarmee consumenten in staat zijn hun energierekening aanzienlijk te verlagen. 

Samenwerking Hanergy
“Voor huishoudens is kiezen voor zonne-energie op dit moment een van de beste manieren om duurzamer te leven. Bovendien is het een verantwoorde financiele investering,” zegt Toby Ferenci, CEO van Hanergy. “We zijn blij met het succes van de pilot bij IKEA in Groot-Brittannië en kijken er naar uit om dankzij de samenwerking met IKEA in Nederland en Zwitserland onze betaalbare systemen voor zonne-energie aan te bieden aan nieuwe klanten.”

Duurzame bronnen
Peter Agnefjäll heeft in New York ook bekendgemaakt dat per 2020 alle kunststof in IKEA producten voor 100 procent gemaakt moet zijn uit gerecyclede grondstoffen of biomaterialen. Dit geldt voor een uiteenlopende reeks producten, van afwasborstels tot tuinstoelen. “Om de uitdagingen met het klimaat het hoofd te kunnen bieden, zijn onvoorwaardelijke inzet en actie vereist,” aldus Agnefjäll. “Het is ons doel uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare energie. Al het hout en katoen dat we gebruiken moet eveneens volledig afkomstig zijn van duurzame bronnen.” 

People & Planet Positive
Voor IKEA kan de overstap naar kunststof dat geheel gerecycled is of afkomstig uit biomaterialen leiden tot 700.000 ton minder CO2 uitstoot per jaar. Die besparing komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer 100.000 Amerikaanse huishoudens. Naast het aanbieden van systemen voor zonne-energie aan consumenten, heeft de IKEA Group zelf inmiddels ruim 700.000 zonnepanelen op de daken van eigen gebouwen geplaatst. Ook zijn 206 windmolens in gebruik. Deze wapenfeiten, naast de aankondigingen van vandaag, dragen in belangrijke mate bij aan het realiseren van de People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie van de IKEA Group.

 

Bron: Ikea