De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: energiebesparingstips

Jaarlijks zijn we tot duizenden euro’s meer kwijt aan de energierekening dan voorheen, een keiharde waarheid. Wanneer je nu simpele stappen neemt om het energieverbruik thuis te verminderen, kun je ontzettend veel geld besparen. Veel meer dan normaal.

Snel energie besparen: simpele tips.

Soms weet je niet welke tips betrouwbaar zijn of waar je moet beginnen. OP https://www.samendewinterdoor.nu/ vindt je een handig overzicht dat je kunt printen met heel veel slimme tips. Deze tips komen rechtstreeks uit de praktijkervaringen van onafhankelijke energiecoaches en kennispartners zonder winstoogmerk. Ook zijn de tips kosteloos en geheel vrijblijvend.

Bespaar kosten met een slimme thermostaat. 
Door een slimme thermostaat voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat en kan je warmteverspilling tegengaan. Door energie te besparen zorg je voor minder CO2-uitstoot en ben je goed bezig voor het klimaat. Ook maak je minder stookkosten, waardoor je geld kan besparen.   

Bespaar energie door duidelijk inzicht in je energieverbruik
Door jouw energieverbruik te meten kun je gericht energie gaan besparen. Daardoor gaat je energierekening omlaag en ben je duurzaam bezig.
Ook kun je met een energieverbruiksmanager grip houden op je energierekening. Doordat je weet wat je verbruikt kun je tussentijds het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen. Met een energieverbruiksmanager kun je goed zien hoeveel je door deze bespaarmogelijkheden bespaart.

Energie besparen met 90+ handige tips - Eneco blog 

 

Met de stijgende energieprijzen kunnen de energiekosten flink oplopen. Met deze simpele tips bespaar je in een handomdraai flink op je energierekening.

1. Warmte door zon
Open de gordijnen en gebruik de zon om je huis te verwarmen. Dit is aan te raden met een buitentemperatuur van maximaal 22 à 23 graden. Andersom is het slim om 's avonds de gordijnen te sluiten om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.

2. Let op sluipverbruik
Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs het geval als je ze helemaal uitzet. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. Je kunt ook een bespaarstekker plaatsen bij apparaten die je moeilijk helemaal uit kan zetten. De bespaarstekker schakelt de stand-by stand volledig uit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

3. Zet de thermostaat lager
Zet je verwarming lager als je de deur uit gaat of als je gaat slapen. Met een klokthermostaat kan je de temperatuur voor meerdere periodes per dag vooraf instellen. Zo kan je aangeven dat de temperatuur om 22.00 uur 's avonds automatisch omlaag gaat. Zet de temperatuur in ieder geval een uur voordat je gaat slapen naar beneden. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis. Een klokthermostaat kost gemiddeld tussen de € 150 en € 200.

4. Ruimteverwarming
Om energie te besparen kun je ervoor kiezen om individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het behaaglijk warm op de plek waar jij aanwezig bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar het helemaal niet nodig is. Dit scheelt een hoop energie en dus een hoop kosten.

5. Dicht naden en kieren
Warmteverlies in huis voorkom je met bijvoorbeeld tochtstrips (bij deuren en ramen) en een brievenbusborstel. Naden en kieren van maximaal 1 centimeter kun je dichten met flexibele kit zoals acrylaatkit. Grotere naden en kieren zijn te dichten met purschuim. 

6. Gebruik deurdrangers
Een deur die open staat zorgt voor extra tocht in huis, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Plaats deurdrangers of -veren, die ervoor zorgen dat een deur automatisch sluit zodra deze geopend is, zodat de warmte niet verdwijnt. Drangers kosten een paar tientjes. 

7. Plaats radiatorfolie
Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator. 

8. Ontlucht de radiatoren
Wanneer er lucht in de leidingen van de verwarming zit, worden delen van een radiator niet goed warm, wat zorgt voor energieverlies. Dit kun je voorkomen door de radiator te ontluchten. Dit kun je zelf doen door met het ontluchtingssleuteltje het ventiel aan de zijkant van de radiator open te draaien. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koop dan een luchtafscheider. Kosten: tussen de € 75 en € 150 exclusief montage. 

9. Ledlampen
Vervang voor een paar euro alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee.

10. Bewegingsmelder
Een bewegingsmelder bevat een sensor die beweging in zijn directe omgeving waarneemt. De melder kan via de sensor een elektrisch apparaat zoals een lamp of een alarm aansturen. Hierdoor zal verlichting automatisch aanspringen wanneer er beweging is. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Lampen blijven hierdoor niet onnodig branden. Handig buiten, in de gang, op het toilet of op de overloop. Je hebt al een bewegingsmelder voor een paar tientjes.

11. Energiezuinig thuiswerken
Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen (gedeeltelijk) thuis. Een vaste computer verbruikt aanzienlijk meer stroom. Werken op een laptop of tablet is voordeliger. Werk je toch op een vaste computer? Zet dan tijdens een pauze of na werktijd het beeldscherm uit, deze vreet de meeste energie.  

12. Waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. Je hebt een waterbesparende douchekop vanaf ongeveer € 20. 

13. Isoleer cv-leidingen
Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak warmte. Door leidingen daar te isoleren met bijvoorbeeld buis-isolatie ga je warmteverlies tegen en krijg je de warmte op de plekken waar het nodig is. Isolatiemateriaal kost een paar euro per strekkende meter.

14. Waterzijdig inregelen
Vraag de cv-monteur meteen of hij de radiatoren zo kan inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren (en de vloerverwarming als je die hebt) wordt verdeeld. Dat heet waterzijdig inregelen, en kost tussen de € 400 en € 500 voor een gemiddelde woning. Informeer ook bij de monteur of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. Vaak is die afgesteld op 80, soms zelfs 90 graden, terwijl een temperatuur van 60 of 70 graden in een redelijk tot goed geïsoleerd huis meestal volstaat.

15. Check subsidie
Voor de wat grotere maatregelen zoals isolatie (spouw-, vloer- en dakisolatie) en een hybride warmtepomp kun je in aanmerking voor energiesubsidie. Voor de kleine isolatiemaatregelen kom je in sommige gemeente in aanmerking voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Check of dit ook geldt in jouw gemeente via energiesubsidiewijzer.

WIL JIJ BESPAREN OP JOUW ENERGIEREKENING?
Door zuinige apparaten te kopen, kun je veel energie besparen. Vaak kun je een elektrisch apparaat dat je al hebt slimmer gebruiken. Koop je een nieuw apparaat? Dan is het verstandig om direct op het energielabel te letten. Een energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit.Bekijk welke elektrische apparaten het meeste stroom verbruiken

De afbeelding is een infographic met de titel welke apparaten verbruiken het meest. De afbeelding laat zien hoeveel energie verschillende elektrische apparaat gebruiken. Een koelkast met losse vriezer verbruikt de meeste energie en een wasmachine het minst. 
Ontdek het sluipverbruik van jouw (oude) elektrische apparaten
Oude apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kun je een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer je het niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten. Lees meer over sluipverbruik op MilieuCentraal.nl.

Bekijk of je energiezuinige apparaten hebt
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A-label (bij sommige apparaten A+, A++ of A+++) is het zuinigst, label G (bij sommige apparaten D of E) is het onzuinigst. Met ingang van 1 maart 2021 is het energielabel vernieuwd voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. De plusjes zijn op die apparaten verdwenen en het energielabel loopt van A tot en met G. Lees meer over energielabels op MilieuCentraal.nl. 

Kijk of je een elektrisch apparaat beter kan repareren of vervangen
Zo lang mogelijk met je spullen doen en apparaten repareren, is bijna altijd het beste voor het klimaat. Dat is duurzaam en daarmee zorg je voor minder CO2-uitstoot. Alleen oude koelkasten, vriezers of wasdrogers kun je het beste vervangen. Nieuwe modellen verbruiken veel minder energie dan de energie die nodig is om een nieuw product te maken.

Oude apparaten kun je inleveren bij het gemeentelijk afvalstation of bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Hierdoor kunnen onderdelen opnieuw worden gebruikt.
Wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt, denk dan aan de maat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak veel minder energie dan een grote. Dit energieverbuik kun je ook meten. Bijvoorbeeld met een Energieverbruiksmanager.

Bekijk meer informatie op https://www.iedereendoetwat.nl/mogelijkheden/elektrische-apparaten