De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: DIY: koperen kaarsenhouder

Het is alweer december, het wordt weer vroeg donker dus maak het gezellig met lichtjes buiten en kaarsen binnenshuis. Wil je echt origineel zijn met je kaarsen in huis? Maak dan heel eenvoudig van een koperen leidingbuis en knelstukken je eigen kaarsenstandaard. Hoe tof is dat? Bekijk wat je nodig hebt en welke stappen er zijn om deze industriële DIY kaarshouder te maken.

Een unieke kaarsenstandaard
Met het maken van een koperen kaarsenstandaard creëer je iets unieks in je interieur. Door meerdere buizen op verschillende hoogtes af te snijden, kun je er een hele eigenwijze set aan kaarsen-standaarden van maken. Je kunt de houders ook een of meerdere kleuren geven. We gaan aan de slag!


  1. Bepaal de hoogte van de buis
    Zaag de koperen leidingbuis op de gewenste lengte af met een ijzerzaag of een buissnijder.
  2. Schuur de randen
    Schuur de bramen op de zaagranden weg, zodat de buis makkelijk in het koppelstuk schuift. En de kaars niet beschadigd als je deze in de buis plaatst.
  3. Zet de kandelaar in elkaar
    Bevestig de koppelstukken in elkaar en plaats de koperen leidingbuis op de koppelstukken, om te kijken of alles goed aansluit. Zo niet, schuur alles wat bij totdat het wel past.
  4. Plaats een eindkap op de onderkant
    Maak de kaarsstandaard af en bevestig aan de onderkant een eindkap, zodat de kaarsstandaard stevig staat. En deze eventueel kaarsvet opvangt in de voet, zonder dat dit over je tafel loopt.
  5. Lijm alles vast
    Gebruik alleslijm, die ook geschikt is voor metaal, in de koppelstukken en schuif de buis erin. Laat de lijm zeker 24 uur drogen. Doe geen lijm op de buis want dat druipt er bij het in elkaar schuiven weer uit.

    Paar tips:
    • Voorkom dat de buizen vollopen met kaarsvet, dus laat de kaarsen niet helemaal opbranden.
    • Denk eraan dat hoe hoger de kandelaar, hoe instabieler hij staat.
    • Zorg ervoor dat jouw favoriete kaarsen ook dezelfde dikte als de leidingbuizen hebben, om goed te kunnen passen. De gemiddelde huishoudkaars is 20 mm dik, vandaar een leidingbuis van 22 mm, maar controleer de maat goed op de kaarsenverpakking.

 

 

Bron:  https://www.karwei.nl/wooninspiratie/b/diy-koper-kaarsenhouder