De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Opzetzwembad

Met het warme weer in aantocht komen de opzetzwembaden weer in de tuinen. Er is ontzettend veel keuze uit opzetzwembaden. Kies je voor een opblaasbaar zwembad of een frame zwembad in de tuin, of een rond of een rechthoekig opzetzwembad? En welke maat en welke filterpomp kies je? En heb je al gedacht aan solarmatten om je zwembad op zonne-energie te verwarmen? We geven je hierbij een aantal handige tips voor de aanschaf van een zwembad en de nodige accessoires!

EXIT Stone Pool 300x200x65cm mit Abdeckung und Filterpumpe - grau ... 

EXIT Wood zwembad met overkapping 

 

 

Opzetzwembad met frame

Wil je graag een langere levensduur van het zwembad en ben je bereid iets meer geld uit te geven dan voor een easy set pool, dan is een frame pool ideaal. Hierin heb je meerdere varianten. De zwembaden met een metalen frame zijn de simpelste van de frame zwembaden met een eenvoudige stalen constructie en een gewone filterpomp. Het metalen frame biedt stevigheid en stabiliteit. Hoe groter het zwembad, des te sterker het frame en de liner/doek, en dus ook des te duurzamer in gebruik en levensduur. De grotere zwembaden hebben meestal een grotere capaciteit cartridge filter of een zandfilterpomp en standaard een trap. De trap is nodig omdat de grotere zwembaden ook hoger zijn (tot wel 1,22 meter). Er zijn zelfs prachtige zwembaden met overkapping, zoals die van Exit.

 

Opblaasbaar zwembad


De opblaasbare zwembaden zijn zwembaden met luchtringen (vaak twee of drie ringen) en zijn al te koop vanaf een paar tientjes. Er zijn ontzettend veel soorten en maten. Hoe meer ringen, hoe meer stabiliteit het geeft. Opblaaszwembaden zet je op en het water ververs je (bijna dagelijks). Op deze zwembaden kun je geen filterpomp aansluiten. Dus met een beetje pech moet je elke dag vers water in het bad doen. In het algemeen gaat dit zwembad maximaal één zomerseizoen mee.

Easy set (fast set) opzetzwembad

Als je meer ruimte hebt is de Easy Set pool het meest simpele opzetzwembad die verkrijgbaar is met filterpomp. Ze hebben een opblaasbare rand en beschikken meestal over een (simpele) filterpomp. In combinatie met het gebruik van chloor gaat het water langer mee en dan kun je het zwembad het hele zomerseizoen laten staan. De easy set Pool is rond, heeft geen frame en is beschikbaar met een diameter vanaf 1,83 meter tot en met 5,49 meter. De levensduur van dit soort zwembaden is gemiddeld één jaar. Als de bovenste rand lek is stroomt het water uit het zwembad.

 

Noodzakelijke zwembadaccessoires

Goed, nu heb je een zwembad gekozen. Je weet wat er standaard bij zit en of je nog aanvullingen nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht van de handigste zwembadaccessoires (afhankelijk van datgene wat je in basis hebt aangeschaft:

 • Grondzeil, let hiervoor op de maat en type zwembad
 • Afdekzeil, dat het water schoon houdt als het zwembad niet gebruikt wordt. Let hiervoor op de maat en type zwembad. Elk merk verkoopt zijn eigen afdekzeil. Ook zijn er solar afdekzeilen te verkrijgbaar. Een zeil dat zonlicht absorbeert en daardoor het water sneller verwarmt en dat ’s nachts de warmte in het water beter vasthoudt. 
 • Zwembadondertegels.
 • Zandfilterpomp voor 4.000 liter per uur.
 • Filtercartridges type A. Dit is de meest voorkomende maat voor Intex filterpompen, maar let altijd op de maat en het type!
 • Solarmatten.
 • Solarbol.
 • Afdekzeil
 • Voetenbadje, past op zwembadladders.
 • Zwembadonderhoudsset.
 • Waterreinigingsset.
 • Zwembadtrap. Bij de grotere baden hoger dan 1 meter wordt er meestal standaard een zwembadtrap bijgeleverd. Voor lagere zwembaden kan het nodig zijn die apart te bestellen, omdat je bijvoorbeeld kleine gezinsleden hebt. 

 

Intex Solar Mat 120x120cm

Intex Solar Mat

Deze eco-vriendelijke Solar Mat kan de temperatuur van het water verhogen met een gemiddelde van 3°C-5°C, afhankelijk van de weersomstandigheden. De mat is geschikt voor opzetzwembaden tot 30.280 liter water.

 

 

Meer tips over zwembaden op  https://kidseropuit.nl/opzetzwembad-in-de-tuin-kopen-tips/