De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Regenbestendige tuin

Een regenbestendige tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast in je buurt, maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin. Benieuwd hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een ware regentuin? Lees snel meer hoe je dat doet!

Wateroverlast en droogte. Twee uitersten die in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn . De ene maand valt er veel neerslag, de andere maand weer weinig. Wat voor tuin je ook hebt, één ding hebben ze gemeen: er valt een hoosbui op. Tuinen zijn bij uitstek de plek om deze regen op te vangen.

Onderstaande infographic geeft in 1 overzicht welke concrete maatregelen je als bewoner of professional kan toepassen om overlast van regen te voorkomen of om ermee om te gaan. Jouw tuin rainproof maken? Zo doe je dat! 

 

infographic rainproof tuin 



Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn:

  • Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar drinkwater.
  • Het voorkomt onnodige belasting van het riool.
  • Het voorkomt dat het gevallen regenwater richting je huis stroomt.
  • Regenwater is een natuurlijke aanvulling van het grondwater.


Benieuwd hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een ware regentuin? We hebben een aantal tips:

Tip 1: Vang regenwater van het dak op
Er zijn talloze mogelijkheden om regenwater op je dak op te vangen en de afvoer van het water te vertragen.

Om te voorkomen dat het regenwater via de regenpijp naar het (tijdens extreme regenbuien overbelaste) riool afgevoerd wordt, kun je de regenpijp afkoppelen. Dit kan heel simpel door een stuk uit de regenpijp te zagen. De buis die in de grond achterblijft kun je met een deksel afsluiten. Met een bocht aan de onderkant van de regenpijp zorg je ervoor dat het water uit de regenpijp niet te dicht bij de muur komt. Let op dat het water niet richting je huis stroomt. Een mooie oplossing voor het afkoppelen van de regenpijp is de afkoppelsteen. Het water kan dan op een goede manier van je huis af stromen naar een plek waar je het water (tijdelijk) op kunt slaan, bijvoorbeeld een verlaagd deel in de tuin of een vijver.

Tip 2: Sla regenwater op voor gebruik
Regenwater opvangen voor gebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Deze zijn er in vele verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Een kraantje aan de onderkant en een overstortmogelijkheid zodra de regenton vol is, zijn handige functies. Kijk op onze uitvoeringspagina voor tips en video's over het aansluiten van een regenton. 

Een andere manier is het installeren van een boven- of ondergrondse opslagtank met gebruiksinstallatie, zodat je het gratis water kunt gebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee te spoelen. Er bestaan regenwatergebruikssytemen.

Minder complex is het gebruik van een regenwaterpomp of dompelpomp. Hiermee kun je het opgeslagen water oppompen vanuit je (ondergrondse) tank of regenton en bijvoorbeeld gebruiken om je tuin te besproeien.

Tip 3: Weet hoeveel regenwater je tuin aankan
De ondergrond van je tuin is niet overal gelijk. Regenwater kan niet altijd makkelijk de bodem in. Deze eenvoudige test kun je zelf in je achtertuin toepassen (bron: waterbewust.nl). Daarnaast is het belangrijk om te checken of de grondwaterstand niet te hoog is. Hoe hoger de grondwaterstand, hoe minder ruimte in de bodem om regenwater op te slaan.

Tip 4: Tegel eruit, plant erin
Tegels of andere verharding in de tuin wordt vaak als praktisch en onderhoudsvriendelijk gezien (alhoewel dat heel erg meevalt ten opzichte van groen), maar deze verharding zorgt er ook voor dat het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Minimaliseer daarom, waar mogelijk, het verhard oppervlak. Mocht je toch een gedeelte van de tuin willen verharden, denk dan eens aan de volgende oplossingen:

  • Houd een verhouding van 40/60% verharding en groen aan.
  • Gebruik waterpasserende verhardingsmaterialen.
  • Maak gebruik van een brede voeg tussen de stenen. Hierdoor kan het water ook tussen de verharding door in de grond zakken.
  • Let er met de aanleg van de verharding op welke kant je het regenwater laat afstromen. Het afstromen richting een vijver of verlaging in de tuin is verstandig. En natuurlijk niet naar de buren!

Tip 5: Zorg voor reliëf in je tuin
In een tuin met reliëf kan zonder hinder tijdelijk water geborgen worden in de lager gelegen delen. De hoger gelegen delen van de tuin blijven dan droog na zware regenbuien. Lees meer over de maatregel reliëf in je tuin.

Tip 6: Maak een tijdelijke wateropslag
Maak bijvoorbeeld een vijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een verlaging of wadi in de tuin. Wanneer het regenwater hierheen gestuurd wordt, loopt de verlaging vanzelf vol en wordt het een natuurlijke (tijdelijke) vijver.

Daarnaast kunnen ondergrondse infiltratiekratten, harde halfverharding of holle ruimtes onder het terras oplossingen bieden. Doe worteldoek om de infiltratiekratten om te voorkomen dat er zand in loopt. Een vuistregel voor de omvang van de kratten is: 20 liter inhoud per vierkante meter (dak)oppervlak.

Tip 7: Gebruik watervaste planten
Niet alle planten kunnen even goed tegen nattigheid. Denk daarom goed na over de plantensoorten die je wilt gebruiken in het nattere gedeelte van je tuin. Laat je informeren door een hovenier welke beplanting je het beste in jouw tuin kan planten. 

Tuin 

 

Bron:  https://www.rainproof.nl/tips-voor-een-regenbestendige-tuin