De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Huizenverkopen in 2 jaar tijd verdubbeld

Uit de woningmarktindicator van Makelaarsland blijkt dat ook in de maand augustus de woningmarkt goed heeft gedraaid.

Het dalende vertrouwen in de economie van de eurozone heeft nauwelijks of geen invloed gehad op de woningmarkt. Er werden ruim 14.000 huizenverkopen gerealiseerd een verdubbeling ten opzichte van de 7000 verkopen in augustus 2013 en ook 22% beter ten opzichte van de ruim 11.000 12 maanden geleden.

Einde van de rustigere zomerperiode
Volgens Makelaarsland is er een einde gekomen aan de zomerperiode op de huizenmarkt. Augustus is volgens de statistieken een herstelmaand na de rustige zomermaanden. In het najaar worden de meeste woningen verkocht.

Qua bezichtigingen was het met 175.000 aanvragen een absolute topmaand. “Een voorbode voor een druk najaar”, aldus Jeroen Stoop van Makelaarsland.

Lage rente
De rente daalt verder. “De laagste rente sinds 1540 en de berichtgeving dat de prijzen licht stijgen zorgen ervoor dat veel kopers het een goed instapmoment vinden. Voor een gemiddelde tienjaarsrente betalen de consumenten begin september slechts 3,35 procent voor een hypotheek met NHG. Voor vijf jaar betaalt men gemiddeld 2,75 procent en bij variabele hypotheken 2,48 procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau MoneyView.

Regionale verschillen huizenverkopen
Er zijn wel grote regionale verschillen en met name de grote steden lopen voorop. Amsterdam en Utrecht zijn de grote uitschieters met verkopen, waar in de populaire buurten kopers weer over elkaar heen bieden om het gewenste huis te bemachtigen. Hier worden zelfs huizen boven de vraagprijs verkocht.

Bron: MakelaarslandRTLnieuws, Telegraaf