De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Groendak aanleggen

Groene daken worden steeds populairder, en gelukkig maar. Groene daken zijn niet alleen ontzettend mooi, ze bieden ook nog eens veel voordelen voor je wooncomfort én de planeet. Een groen sedum dak biedt bijvoorbeeld extra verkoeling op zomerse dagen, trekt vogels aan en maakt je leefomgeving gezonder! We hebben de voordelen van een groen dak voor je op een rijtje gezet.

 

De voordelen van een groen dak

  • Een groendak verbetert de isolatie van je dak. Dat scheelt dus stook- en aircokosten. Zeker op platte daken houdt het aardig wat hitte buiten in de zomer. Zwarte, platte daken kunnen in het zonlicht namelijk behoorlijk heet worden.
  • Het is geluidswerend.
  • Je dakbedekking gaat (zeker in het geval van platte daken) langer mee, omdat het niet direct wordt blootgesteld aan de elementen.
  • Je creëert een aanzienlijk extra oppervlak groen. Hierdoor verhoog je de bio-diversiteit in je woonomgeving. Met een groen dak heb je dus meer insecten en vogels in je tuin. 
  • Het sedum mos zet zonlicht en CO2 om in zuurstof. Daarnaast haalt het fijnstof uit de lucht. Je maakt je leefomgeving dus daadwerkelijk gezonder!
  • Een groendak zorgt ervoor dat het regenwater gedoseerd doorstroomt naar het riool. Hierdoor helpt een groendak wateroverlast voorkomen.
  • Doordat regenwater eerst door het mos en de substraatlaag zakt, wordt het op natuurlijke wijze gezuiverd. Als je een regenton hebt dan zul je schoner water opvangen.
  • Een groendak ziet er onwijs mooi uit. Zeker wanneer je het plaatst op een uitbouw waar je dagelijks op uitkijkt, heb je er veel plezier van. Meer groen doet een mens goed. Het schijnt dat mensen daadwerkelijk productiever worden met een plantje op het bureau. Wij hebben nu een heel mosgazon naast ons kantoor!

Met andere woorden: voor zowel je financiën, de planeet, de buren, de dieren én jouw psyche is een groendak een goede keus!

Wil je een groendak aanleggen? Lees op  hoe je dit zelf kunt doen, en waar je aan moet denken!https://leukegeit.nl/groendak/