De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Verhagen wil debat over zzp-hypotheken

Maxime Verhagen, voorzitter van werkgeversvereniging Bouwend Nederland, wil meer discussie over de verstrekking van hypotheken aan zzp'ers.

Dat zegt Verhagen maandagavond tegen NU.nl tijdens een debatavond van Haagsch College. Banken kijken nu naar het gemiddelde inkomen van zelfstandigen van de afgelopen drie jaar. "Als je nu zzp'er wordt, betekent dat je de komende drie jaar geen huis kunt kopen", zegt Verhagen.

De oud-minister ziet wel dat de discussie over de positie van zzp'ers toeneemt, zoals de toegang tot sociale zekerheid en een gezamenlijke pensioenopbouw. Volgens Verhagen zijn de oude regels voor werknemers niet van toepassing voor zelfstandigen van vandaag.

Verhagen: "Iemand kan wel in de vrije sector huren voor 800 euro per maand, maar geen hypotheek krijgen. We moeten kijken naar de specifieke positie van zzp'ers zonder dat je die mensen in onoverkomelijke schulden steekt."

Starters

De Bouwend Nederland Voorman vraagt ook aandacht voor starters die een huis willen kopen. "Het idee was dat als de lucht uit de huizenmarkt zou lopen en de huizenprijzen dalen, starters weer makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Dat is niet gebeurd vanwege de aanscherping van de regels." 

Verhagen pleit daarom voor een extra steuntje. De geldpot die minister Stef Blok (Wonen) in het leven heeft geroepen voor startersleningen is bijna leeg

"Wil je doorstroming op de woningmarkt? Dan moet je weer minstens 50 miljoen euro in die pot storten. Zo’n dertienduizend jonge huishoudens konden hierdoor toch een woning kopen. Dat draagt uiteindelijk ook weer bij aan de werkgelegenheid", aldus Verhagen.