De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Behangen of schilderen

Ga ja verhuizen of ben je toe aan een nieuwe impuls in jouw interieur? Dan kun je eens overwegen om je muren te verven of behangen. Beide wandafwerkingen hebben hun voor- en nadelen. In deze Friday Free gaan we in op de verschillen tussen behangen en schilderen.

Image result for behangBehangen

Behang is er qua motief in alle soorten en maten. Van heel druk, tot heel rustig, van een seventies look tot juist heel modern behang. Met de keuze in verschillende prints en motieven kun je dus binnen korte tijd een heel groot effect creëren, wat met verf moeilijker te evenaren is. Wil je structuur realiseren op jouw muur dan is er de keuze voor behang met reliëf. Behang van goede kwaliteit gaat zo 5 tot 10 jaar mee. Er zijn verschillende soorten behang:

  • Traditioneel behang: let erop dat je juiste behangbanen voor jouw muren wat betreft afmeting gebruikt. Door 10 centimeter speling te houden, weet je zeker dat je geen strook te kort komt. Nog een tip: gebruik kant-en-klare lijm, wel zo makkelijk!
  • Papierbehang: zoals de naam al zegt is dit behang van papier. De lijm breng je aan op het behang. Behangen met papierbehang vergt wat meer kunde. Zo zorgt een te korte inweektijd ervoor dat je bobbels krijgt in het behang en een te lange inweektijd dat de lijm niet meer plakt. Let er ook op dat je niet te veel lijm gebruikt. Hierdoor voorkom je dat de lijm door de naden sijpel.
  • Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren. Dit werkt schoner en snel! Vliesbehang is zeer milieuvriendelijk behang.
  • Glasvliesbehang: de dunnere variant van vliesbehang. Ideaal voor een strakke afwerking. Dit behang doet denken aan stucwerk! Daarom zien we het vaak terug in nieuwbouwwoningen. Glasvliesbehang is stootvast en scheuroverbruggend.
  • Glasweefselbehang: een relatief nieuwe vorm van behangen, waarbij een hoogwaardig en sterk glasweefsel als basis dient. Naast de woon- en slaapkamer is dit behang ook vochtbestendig en kun je het dus ook gebruiken in bijvoorbeeld de badkamer. Door verschillende weefselsoorten en motieven heb je een keur aan mogelijke afwerkingen van jouw muur! Voor de structuur kunt je kiezen uit mat, hoogglans, grof, wit of kies je toch voor een kleur?

Schilderen

Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat je het sneller doet. Ook is het eenvoudiger dan behangen. Je hebt minder voorbereiding nodig dan bij behangen en met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper. Zit er al verf op de muren, dan kun je er simpelweg overheen schilderen (wel afhankelijk van de kleur). Zit er structuurverf op de muren? Let er dan op dat je hier meer verf voor nodig hebt. De voordelen van behang ten opzichte van verven is dat je meer effect kunt realiseren. Bovendien moet je een goed geverfde kamer binnen drie tot vijf jaar opnieuw verven. Behang gaat dus langer mee.

Bron: https://schaepmeester.nl/blog/keuze-schilderen-behangen/