De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Kersttafel dekken: stappenplan & ideetjes

De kerstboom staat, hier en daar staan en hangen nog wat kerstversieringen, je bent er bijna klaar voor! Het enige dat nog op de to do lijst staat wat betreft kerstversiering is die prachtig gedekte eettafel! In deze Friday Free een stappenplan voor het feestelijk dekken en versieren van je tafel plus enkele creatieve ideetjes die je hopelijk inspireren tot het creëren van je eigen prachtige kersttafel!

 

Stappenplan kersttafel dekken

Is de tafelschikking gereed? Dan wordt het tijd om de tafel te dekken voor het kerstdiner! Hoe dek en decoreer je de perfecte eettafel? Waar begin je mee en wat doe je als laatste? Een handig stappenplan

  1. Begin met het plaatsen van de stoelen rondom de (uiteraard schone) tafel. Die bepalen waar straks de borden komen te staan. Denk er ook eens aan om de stoelen te versieren (zie de ideetjes verderop in dit artikel).
  2. Wil je een (of meerdere) tafellakens of tafellopers gebruiken? Drapeer deze dan nu over de tafel. Zorg ervoor dat het laken of de loper precies groot en lang genoeg is. Als er teveel stof over is, kan iemand je hele servies er per ongeluk vanaf trekken als hij gaat zitten of staan!
  3. Gebruik je placemats? Plaats deze dan nu op de juiste plaatsen.
  4. Tijd voor de borden! Plaats de borden op de juiste plekken zodat je weet hoeveel ruimte die gaan innemen. Meerdere borden op elkaar mag en geeft een leuk effect. Zie hieronder enkele ideetjes.
  5. Plaats het bestek en de glazen rondom de borden. Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen, dus leg het bestek voor het hoofdgerecht het dichtst tegen het bord aan en werk zo naar buiten. Het bestek voor het dessert leg je pas neer als het hoofdgerecht genuttigd is. Denk ook aan waterglaasjes!
  6. Plaats de servetten op de borden en zet eventueel de naam- en/of menukaartjes links naast het bord of op het bord. Gebruik voor de servetten eventueel servetringen.
  7. De basis is klaar. Wil je de borden vanuit de keuken uitserveren? Dan kun je de overige ruimte van de tafel gebruiken voor de decoratie. Wil je wat mandjes/schalen/pannen op tafel kunnen zetten? Maak daar dan ruimte voor door bijvoorbeeld mooie onderzetters neer te zetten. Voor de rest van dit stappenplan gaan we er vanuit dat je geen schalen wil neerzetten.
  8. Dim de lichten en begin met de blikvanger. Dat kunnen kaarsen zijn of lantaarns, maar ook bijvoorbeeld een langwerpig bloemstuk of enkele bloemstukjes, vazen of schalen met kerstversiering etc. Plaats de grote onderdelen eerst en werk van daaruit. Zet bijvoorbeeld enkele hoge kandelaars neer (varieren in hoogte geeft een speels en stijlvol effect) en leg er in de lengte wintergroen omheen. Ga je de hoogte in, zorg dan dat je deze hoge items slim plaatst, zodat mensen die tegenover elkaar zitten elkaar nog wel kunnen zien. Steek de kaarsen ook meteen aan, zodat je ziet wat het eindresultaat wordt (en of het niet te donker wordt).
  9. Decoreer de tafel af met lage kaarsjes (waxinelichtjes in mooie houders), wat kleinere decoratie zoals kerstballen, sterretjes of andere versiering die bij de rest van je kerstdecoratie past. Strooi eventueel wat glitters of glinsterende sterretjes over de tafel (pas op dat het nite op de borden en het bestek komt) voor een schitterend effect als de kaarsjes uit zijn.
  10. Je kersttafel is klaar! Geniet van elkaar, de sfeer en het (hopelijk) heerlijk eten!

Fijne kerstdagen!

Bron: http://www.christmaholic.nl/2012/12/13/kerst-tafel-dekken-stappenplan-ideetjes/