De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Frday Free: Styling tip voor lange muur

Een lange muur in huis betekent meestal dat je lekker de ruimte hebt. Toch blijkt het vaak lastig te zijn om zo’n kamer sfeervol te maken. Er zijn een paar trucs om zo’n lange wand te doorbreken en de verschillende functies in de woonkamer meer te benadrukken. We noemen er een paar die je zelf – en soms met wat hulptroepen – in een dag voor elkaar bokst.

Vlakken op de muur
Een lange muur één kleur of behangpatroon geven kan wat saai en eentonig zijn en laat de ruimte vaak nog langer en smaller lijken. Maar pak je de kwast erbij en breng je verschillende vakken in dezelfde kleurtonen aan, dan heb je ineens een heel andere kamer. Dit kun je simpelweg doen door de muur in twee of drie vlakken op te delen, zoals Marianne deed bij de make-over in Oostzaan in Weer verliefd op je huis, maar ook met speelse vlakken zoals een cirkel of vierkant.
En wat dacht je van een kleurvlak dat deels doorloopt op het plafond, zoals Eva deed bij een make-over in Zoetermeer, of net even het hoekje omgaat? Zo geef je de muur waar én het zitgedeelte én het eetgedeelte aan ligt optisch een eigen plek.

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 14 | Eva in Zoetermeer | lange muur 

Behang en verf combineren
Een truc die de vtwonen stylisten ook regelmatig toepassen op een lange muur, is de wand doorbreken door het deels te behangen. Dit hoeft geen wild patroon te zijn als je daar niet van houdt, een mooie linnenstructuur in een rustige kleur doet ook al zijn werk. Maar durf je het aan om uit je comfortzone te gaan? Zoek dan een wat groter patroon uit, zoals Fietje hieronder deed bij Weer verliefd op je huis in Berkel-Enschot. Hier trok ze alle trucs trouwens uit de kast – naast verf en behang ook een glazen tussenwand – om de grote woonkamer met lange wand op te delen.


Roomdivider
Een roomdivider komt in vele vormen, maar de bekendste vorm is wel zoals ze ‘m in jaren 30 veel toepasten: de kamer en-suite. Met kasten en eventueel een schuifdeur maak je van een lange ruimte twee verschillende kamers. Zo ontstaat er ineens een aparte woon- en eetkamer die ook wel weer bij elkaar horen. Tegenwoordig worden de nu zo populaire stalen tussenwanden en deuren gebruikt voor het opsplitsen van de ruimte. Zo hoef je niet in te leveren op licht, maar kun je wel duidelijker functies geven aan de kamer. En zo’n plek die je kunt afsluiten is ook nog eens ontzettend praktisch gebleken in deze thuiswerktijd.
Hoe mooi zo’n stalen tussenwand kan uitpakken, zie je ook terug in de make-over van Frans in Weer verliefd op je huis bij Carolien en Martijn in Assendelft.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 12 | fotografie Barbara Kieboom | styling Fietje Bruijn
Art wall
Misschien wel de snelste truc is het maken van een art wall om de lange muur te doorbreken. Je kunt er al je creativiteit in kwijt, je mooiste kunstwerken en foto’s krijgen er een plekje en het is ook nog eens dé manier om je huis persoonlijker te maken. Onze stylisten leggen in deze video’s uit hoe je op twee manieren een art wall samenstelt of – als boren niet je favoriete hobby is – een galerie op een wandplank maakt.

 

Bron: https://www.vtwonen.nl/inspiratie/styling/slimme-stylingtips-voor-een-lange-muur/