De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: DIY kattenmand

In deze DIY hebben we een stijlvol kattenhuis met latjes gemaakt die perfect past in een modern interieur. De kat blij, jij ook erg blij. Tussen de houten verticale latjes komt er genoeg frisse lucht en licht in de kattenmand, maar is het voldoende beschut. Zo kan je kat heerlijk slapen en zich terugtrekken als hij daar zin in heeft. Bekijk de stappen en maak ook voor jouw kat zo’n modern kattenmandje met latten op pootjes.

Zelf een kattenhuisje met latten maken

Een kattenhuisje met latjes maken
Maak de ouderwetse kattenmand onderdeel van je interieur, maar dan in een nieuw jasje. Een houten jasje op pootjes. Voordat we alle onderdelen op maat gaan zagen is het handig eerst deze tekening van het kattenhuisje aandachtig te bekijken, zodat je een goed beeld hebt van deze DIY. Heb je de klus helder? Top, dan gaan we nu aan de slag met de stappen van een nieuw kattenhuis!


stap 1
Zaag een plaat van 48 x 38,5 cm
Zaag een plaat van 48 cm bij 38,5 cm en teken hier de rondingen af zoals aangegeven op de tekening (radius 50 mm). Gebruik een passer bij het aftekenen van de rondingen. Zaag alles op maat.

stap 2
Zaag een plaat van 41,4 x 31,9 cm
Zaag een plaat van 41,4 cm bij 31,9 cm en teken de rondingen af zoals aangegeven op de tekening (radius 17 mm). Gebruik een passer bij het aftekenen van deze rondingen. Zaag vervolgens de rondingen op de plaat.

stap 3
Maak vier poten op lengte
Zaag 4 staanders met een lengte van 42,5 cm. Dit zijn de poten van het kattenhuis.

stap 4
Zaag de latjes
Teken 24 latjes af op een lengte van 34,5 cm en zaag deze op maat.

stap 5
Schuur alles licht op
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 180) om alle gezaagde onderdelen licht op te schuren.

stap 6
Teken de latjes af op de plaat
Markeer de positie van de latjes af op de kleine plaat, conform de maten op de tekening.

stap 7
Monteer de staanders
Plaats de staanders op de bodemplaat met schroeven. Laat deze 8 cm doorsteken aan de onderkant. Boor eerst voor.

stap 8
Bevestig de bovenplaat
Plaats nu de bovenplaat op de 4 staanders en schroef deze vanaf de bovenzijde vast. Boor ook hier eerst voor. Zorg dat de latjes mooi haaks op de plaat staan. Gebruik hiervoor een winkelhaak.

stap 9
Schroef de overige latjes vast
Plaats de overige latjes zoals aangegeven op de tekening met een tussenruimte van 3 cm. Voorkom dat het hout gaat splijten tijdens het schroeven, dus boor eerst voor.

stap 10
Vul de gaten op
Gebruik kneedbaar hout om de schroefgaten te vullen. Mooi weggewerkt!

stap 11
Schuur en lak het kattenhuisje
Is het kneedbaar hout droog? Schuur alles licht op en lak of beits jouw kattenhuis in de gewenste kleur. In deze DIY hebben we het kattenhuisje met latjes de gebeitst met wengé beits 08140.

 

Bron en meer info: https://www.karwei.nl/wooninspiratie/b/diy-kattenmandje-hout