De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Steeds meer huizen boven water

Het aantal huizen dat 'onder water' staat is aan het afnemen. Economen van de Rabobank schatten dat het afgelopen jaar circa 165.000 woningen weer 'boven water' zijn gekomen door de herstellende woningmarkt. Dit betekent dat bij steeds meer huizen de waarde van het onderpand hoger is dan de hoogte van de hypotheek.

Nu hebben nog zo'n 900.000 huishoudens een hogere hypotheekschuld dan dat hun woning waard is. Dat komt neer op een kwart van het totaal aantal huishoudens, schrijft Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport. Een jaar geleden ging het nog om afgerond 1,1 miljoen woningen, een daling van zo'n 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

Volgens Rabobank is de afname een gevolg van het stijgen van de huizenprijzen. "In 2014 stegen de huizenprijzen gemiddeld met 0,9 procent, de eerste prijsstijging sinds 2008", zegt woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank. "Dit is positief voor de huizenbezitter met onderwaarde."

Ook telde de bank vorig jaar een recordaantal extra aflossingen op hypotheken. "Bij de Rabobank alleen al 4 miljard euro vorig jaar", aldus Van Dalen.

Trend
Met een gemiddelde huizenprijsstijging van 2 procent en de huidige aflossingstrend van woningbezitters duurt het, volgens de economen van de Rabobank, naar verwachting tot 2019 voordat er weer evenveel huishoudens onderwater staan als voor de crisis (ongeveer 450.000). Als deze trend doorzet, heeft in 2025 nog maar 3 procent van de huishoudens een woning met onderwaarde.