De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Een zwembad in je tuin

Een zwembad in de tuin is natuurlijk heerlijk in de zomer. Je kunt lekker afkoelen in het koele water. Maar wat voor soorten zwembaden zijn er eigenlijk en waar moet je op letten?

Buitenleven | Een zwembad in je tuin

Een zwembad in de tuin is vooral lekker in de zomer. Je kunt heerlijk afkoelen in het lekkere koele water. Maar wat voor soorten zwembaden zijn er eigenlijk en waar moet je op letten?

Wat voor zwembad wil je?

Er zijn diverse soorten zwembaden. De goedkoopste zijn natuurlijk de kinderbadjes die opblaasbaar zijn. Hiervoor betaal je het minste, maar je hebt ook de meeste kans op lekkages en de omvang is beperkt.

Een duurdere optie is een metalen of Intex zwembad. Deze zwembaden bevinden zich geheel boven de grond en zijn vrij verplaatsbaar. Het verschil tussen een metalen en Intex zwembad is dat een Intex zwembad in de winter af te breken is; een metalen zwembad kan niet worden ingeklapt of afgebroken.

Een duurdere optie is een houten zwembad. Een dergelijk zwembad bevindt zich vaak bovengronds en geeft een leuke sfeer door de houten materialen. Dit zwembad is kwalitatief erg goed maar zal slecht ingegraven kunnen worden. Bovendien is een houten zwembad niet te verplaatsen, waardoor je goed na zult moeten denken over de plaats waar je het neerzet.

De duurste en meest duurzame oplossing is een bouwkundig zwembad. Dit is een zwembad zoals je dat van Amerikaanse films kent. Het zwembad wordt geheel ingegraven en past dus mooi in de inrichting van de tuin. Helaas zijn dit dus ook meteen de duurste zwembaden. Je moet al snel denken aan enkele tienduizenden euro’s voor enkel de aanleg.


Wat zijn de onderhoudskosten?

Eén kubieke meter water kost ongeveer € 1 inclusief alle kosten. Een kubieke meter bevat 1000 liter water. Wanneer je een bad van 5 meter lang, twee meter breed en anderhalve meter diep wil, gaat daar 15 kubieke meter water in, oftewel 15.000 liter water. Je betaalt dan dus € 15 om er vers water in te doen. Dat valt qua kosten nog wel mee, al dien je er ook rekening mee te houden dat het opwarmen van water erg kostbaar is. Wanneer je dus warm water in het zwembad wil, betaal je daar fors meer voor.

Verder betaal je nog flink voor het reinigen, het verhelpen van eventuele lekkages en het schoonhouden van het water door middel van een filterinstallatie.


Bron: http://www.wonen-en-zo.nl/zwembad-in-je-tuin/