De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Less is more...6 opruimtips van Marie Kondo

De (vergeten) voorjaarsschoonmaak heeft plaats gemaakt voor een grote zomeropruiming. Word je blij van je spullen? 'Nee' is weg ermee! Geniet méér van je huis met minder spullen. Lees hier 6 opruimtips van opruimgoeroe Marie Kondo.

6 opruimtips van Marie Kondo

Rommelkonten opgelet! Van opruimen worden niet heel veel mensen blij (wel van het resultaat natuurlijk), maar gelukkig zijn er een heleboel boeken die je een eind op weg helpen naar een opgeruimd huis én een opgeruimd hoofd. Een van de populairste opruimschrijvers is Marie Kondo, die met haar KonMari-methode de opruimwereld verovert.quote_opruimen

Het boek Opgeruimd van Marie Kondo staat vol wijze lessen voor een schoon en rommelvrij huis en hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen. De kracht van de KonMari-methode, waarbij je alles wegdoet waar je niet blij van wordt: bedank de spullen voor wat ze je gebracht hebben en dan hup, weg ermee! Bekijk hieronder een paar van haar tips!

Tip 1: Praat met je kleding

Bij het opruimen van je kledingkast moet je ieder kledingstuk aanraken, want terwijl je je handen over de stof laat gaan, draag je energie over en daardoor zou alles gaan glanzen en stralen. Daarnaast moet je ieder kledingstuk bedanken voor het feit dat ze je lichaam beschermen. Ook is het volgens Kondo goed om een melodievrij deuntje op te zetten, zodat je niet te veel wordt afgeleid.

Tip 2: ‘Does it spark joy?’

Misschien wel het belangrijkste criterium bij het opruimen volgens de KonMari-methode: Word je blij van je spullen? Ga bij al je spullen na of je ervan houdt, of je er blij van wordt, of je er wat aan hebt. Een gedachte die je natuurlijk op meer dingen los kunt laten, dan alleen spullen die je eventueel weg wilt gooien.

Tip 3: ‘It’s the thought that counts’

Volgens Kondo zijn cadeaus geen dingen, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. En als je het op die manier bekijkt, hoef je je niet schuldig te voelen als je een cadeau weggooit.

Tip 4: Weg met paperassen!

Volgens Kondo moet je je papierwerk niet stapelen, maar verticaal neerzetten. Daarnaast is haar regel om alle paperassen weg te gooien. Ook mag je tijdens het opruimen niet bladeren in bijvoorbeeld tijdschriften.

Tip 5: Wees lief voor je sokken en panty’s

Geloof het of niet, maar ook je sokken hebben tijd nodig om uit te rusten. Als ze worden teruggevouwen, opgerold tot bollen of geknoopt en weggestopt in de kast, zijn ze continu in een gespannen staat. Het beste vouw je ze tot kleine pakketjes en zet je ze rechtop in je la. Niet op elkaar, want ook dat is belastend.

Tip 6: Emotie komt laatst

Volgens de KonMari-methode moet je spullen met emotionele waarde het laatst opruimen. Begin je eenmaal met het inkijken van fotoboeken en liefdesbrieven, dan kom je nooit verder met opruimen. Door elk emotioneel beladen artikel vast te pakken en te beslissen wat je wegdoet, verwerk je het verleden volgens Kondo. Als je ze in een la of doos stopt, wordt je verleden juist een last die je ervan weerhoudt in het hier en nu te leven.

op www.konmarimethode.nl kun je alles lezen over de methode van Marie Kondo


Bron: http://www.koffietijd.nl/6-opruimlessen-van-marie-kondo/