De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Raambekleding voor de woonkamer

Ben je op zoek naar raambekleding voor in de woonkamer? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken! De woonkamer is dé plek in huis waar je veel tijd doorbrengt en bezoek ontvangt. Je wilt daarom ook een goede keuze maken qua raambekleding. Om hierbij te helpen hebben we de populairste raamdecoratie voor de woonkamer voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder. Wat is jouw favoriet?

De woonkamer hoeft vaak niet verduisterd hoeft te worden, raamdecoratie in de woonkamer heeft dan ook veelal privacy als doel. Je wilt de inkijk van buiten naar binnen tegengaan. Daarnaast wil je er natuurlijk ook de lichtinval in huis mee kunnen reguleren. En niet geheel onbelangrijk, het moet er natuurlijk ook gewoon mooi uitzien. Raambekleding is onderdeel van je interieur en moet bij de stijl van je woonkamer passen.


De populairste raambekleding voor de woonkamer: Houten Jaloezieen
De meest gekozen raambekleding voor de woonkamer is een houten jaloezie. Deze jaloezie geeft de woonkamer een rustieke en sfeervolle uitstraling. Met houten jaloezieen houd je gemakkelijk hinderlijk licht uit de woonkamer, je kunt de lamellen kantelen om zo het licht buiten te houden. Ook kun je juist het daglicht in huis laten wanneer de lamellen open staan.

Een houten jaloezie is in veel kleuren en maten verkrijgbaar. Zo kun je altijd een kleur lamellen en ladderband of -koord kiezen die bij je woonkamer past. Heb je grote ramen in de woonkamer? Dan kun je kiezen voor een houten jaloezie met een brede lamel. Dit geeft een rustigere uitstraling en laat tevens meer licht binnen.

Houten jaloezieën worden veelal met koorden bediend, maar kunnen tegenwoordig ook elektrisch worden bediend. Dit is eventueel te koppelen met spraaksystemen als Google Home. Dit vergroot het gebruiksgemak van houten jaloezieën. 

houten jaloezieen woonkamer

Duo Rolgordijnen voor in de woonkamer
Duo rolgordijnen zag je jaren geleden voor menig woonkamerraam hangen, maar ook nu zijn deze rolgordijnen nog steeds een mooie eye-catcher. Duo rolgordijnen zorgen voor een mooie uitstraling in de woonkamer en nemen bovendien weinig ruimte in beslag. Er zijn diverse soorten duo rolgordijnen, waarbij verschillende kleuren en stofsoorten verkrijgbaar zijn. Zo vind je dus altijd wel een due rolgordijn passen bij het interieur van jouw woonkamer.

Het voordeel van een duo rolgordijn in vergelijking met een standaard rolgordijn is dat je gemakkelijk zelf de hoeveelheid licht kan bepalen die in huis valt. Je kunt hiermee ook de inkijk in je woonkamer bepalen. Bij een normaal rolgordijn heb je één universele stof die je omhoog of omlaag beweegt om de hoeveelheid licht in huis te veranderen. Bij een duo rolgordijn kun je het gordijn naar beneden laten en hoeft je alleen de stofbanen langs elkaar te bewegen om het raam te verduisteren.

duo rolgordijn woonkamer

De klassieker voor de woonkamer: vouwgordijnen
Vouwgordijnen zijn een klassieker in de woonkamer. Al jaren is het vouwgordijn in menig woonkamer te vinden en wij snappen wel waarom. Vouwgordijnen zijn er in allerlei stofsoorten, van vitrage tot verduisterende stof. De gekozen stof bepaalt grotendeels de sfeer in een huiskamer. De vitrage stoffen zorgen voor een mooie heldere lichtinval, waar de overgordijnen en semi transparante stof het daglicht filteren en slechts beperkt doorlaten. Doordat er zoveel verschillende stoffen zijn, vind je eigenlijk altijd wel een vouwgordijn passend bij jouw woonkamer.

Ook vouwgordijnen kunnen top down bottom up worden bediend. Je kunt hiermee de inkijk in huis tegen gaan, terwijl er door de bovenkant van het raam nog licht binnenkomt.
vouwgordijn woonkamer

Stijlvolle Houten Shutters in de woonkamer
Met houten shutters geef je jouw woonkamer een strakke en sfeervolle uitstraling. Je krijgt bovendien veel mogelijkheden om de lichtval in huis naar wens aan te passen. Zo zijn shutters verkrijgbaar met verschillende lamelbreedtes, waarbij een brede lamel vanzelfspreken meer licht binnenlaat. Ook de kleurkeuze heeft invloed op de hoeveelheid licht dat binnenkomt. Een donkere kleur laat minder licht naar binnen in de huiskamer. Je kunt daarnaast de boven en onderzijde van de shutter afzonderlijk van elkaar open of dicht doen, waardoor je inkijk tegen gaat en ook licht naar binnen laat.

Houten shutters worden geplaatst met een eigen frame. Hierdoor passen de shutters dus perfect op of in je kozijn en zul je nooit kieren overhouden. Houten shutters in de woonkamer zorgen dus voor een zeer stijlvolle uitstraling. Daarnaast kun je de shutters in iedere gewenste kleur krijgen. Zo kun je dus een shutter kopen in dezelfde kleur als je kozijn, waardoor het een nog mooier geheel wordt.


houten shutter woonkamer


Plisse gordijnen voor de woonkamer
Plissés worden steeds populairder en zijn een sfeervolle verschijning in huis. Plisse gordijnen en duette shades (dubbele plissé gordijnen) geven sfeer aan je woonkamer door het stijlvolle uiterlijk. De stof van deze gordijnen is namelijk geplooid. Plissé gordijnen zijn er in verschillende transparanties, van zeer transparant tot verduisterend. Duettes bestaan uit twee stoflagen en zijn hierdoor standaard iets verduisterender.

Het grote voordeel van plissés en duettes? Het top down bottom up systeem! Dit houdt in dat je het plisse gordijn zowel aan de boven als onderzijde open kunt doen en deze dus in het middengedeelte van het raam kunt hangen. Je kunt dus inkijk tegen gaan, maar ook nog voldoend licht de woonkamer binnenlaten.


plisse gordijn woonkamer


Sfeer in de woonkamer dankzij Vitrage Gordijnen
Een echte sfeermaker in de woonkamer zijn onze vitrage gordijnen, ook wel bekend als voile gordijnen. Dit zijn gordijnen met een vrij dunne, doorschijnende stof. Hiermee kun je veel daglicht in de woonkamer binnenkrijgen, maar wordt hinderlijk licht wel gefilterd. Bovendien blijft het zicht naar buiten gewoon behouden.

Vitrage gordijnen zijn bovendien uitstekend te combineren met andere raambekleding. Zo zie je deze voile gordijnen vaak in combinatie met houten jaloezieen. Overdag kun je de gordijnen gebruiken om veel licht binnen te krijgen, terwijl je ’s avonds de houten jaloezieen kunt gebruiken om inkijk tegen te gaan. De transprante stof van het vitrage gordijn zorgt voor de extra warme sfeer in de woonkamer, die je met enkel een jaloezie misschien nog mist. 

vitrage gordijn woonkamer

Bron en meer info: https://www.raambekledingnederland.nl/blog/raambekleding-woonkamer/