De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Voorkom schoorsteenbrand

Het is koud! Eindelijk. Heb jij thuis de haard al aan? In Oost Nederland is schoorsteenbrand de meest voorkomende oorzaak van woningbrand. De meeste schoorsteenbranden ontstaan door slecht onderhoud van het schoorsteenkanaal en door (verkeerd) stoken. Jaarlijks het schoorsteenkanaal laten vegen en veilig stoken zijn dan ook essentieel. Zorg dat je je schoorsteen voor het volgende stookseizoen laat vegen! Lees hier meer over het voorkomen van schoorsteenbrand.

Goed onderhoud van het schoorsteenkanaal 
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Wanneer je de kachel of openhaard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar laten vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het schoorsteenkanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Brandweer Twente adviseert je een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Vind hier snel een gediplomeerde schoorsteenveger in jouw buurt.

 

Veilig stoken volgens de Zwitserse methode (omgekeerd stoken)

Veilig stoken: de Zwitserse methode

Je houtkachel op een veilige manier aansteken doe je door te stoken volgens de Zwitserse methode, waarbij je het meest brandbare materiaal bovenaan legt (omgekeerd stoken). Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd zonder al te veel schadelijke rook te veroorzaken. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de luchttoevoeren dicht.

Bron: https://www.brandweer.nl/twente/schoorsteenbranden