De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Wabi Sabi - The Art of Imperfection

Wabi Sabi (niet te verwarren met wasabi!) bestaat al eeuwenlang en komt uit Japan. Deze filosofie van de levenskunst staat voor leven in het nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. De Japanse woontrend Wabi Sabi staat voor de kracht van imperfectie. Deze trend is in het interieur te herkennen aan natuurlijke, ruwe materialen en sobere aardse kleuren. Wil je een interieur in Wabi Sabi-stijl? Dan staan eenvoud en het accepteren van onvolmaaktheid centraal. Lees verder voor inspiratie!

Wabi Sabi - The Art of Imperfection
Tegenwoordig is alles en iedereen veelal geobsedeerd door perfectie. De Japanse schoonheidsleer heeft hier de afgelopen tijd drastisch verandering in gebracht, waarbij de trend Wabi Sabi in het leven is geroepen. Waar men streeft naar het perfecte lichaam, de perfecte woning, maar ook het perfecte interieur is Wabi Sabi meer gericht op de schoonheid van imperfectie. Het wil zeggen dat niets perfect is en objecten mooier worden dankzij het verstrijken van de tijd. Er worden dan ook steeds vaker elementen toegevoegd aan het interieur die onvolkomenheid uitstralen, waarmee Wabi Sabi een echte trend is op dit gebied.

Terugzien van de tijd
Wabi en sabi werden tot voor kort nooit met elkaar verbonden en samen geschreven, daarom hebben ze ook verschillende betekenissen. Wabi betekent heel kort samengevat eigenlijk zoiets als ruimte en sabi houdt tijd in. Samen staan ze voor het terugzien van de tijd in eenvoudige elementen in een ruimte. In dit geval is het een woning waar de ruimte mee wordt gedefinieerd. De trend Wabi Sabi kent geen regels en draait uiteindelijk om het op zoek gaan naar rust in het leven en het zien van de schoonheid in imperfectie. Dit alles kan natuurlijk ook terugkomen in het interieur, waarbij het gaat om tevreden zijn met weinig. Heel makkelijk gezegd wil het eigenlijk duidelijk maken dat oude spullen in een leeg huis gelukkig maken.

Wabi Sabi, interieurtrend, The Art of Imperfection
Deze prachtige tuin in Hotel Jakarta in Amsterdam is het perfecte voorbeeld van The Art of Imperfection.  

Een mindset
Uit de betekenis kan je eigenlijk wel terughalen dat het wel meer is dan een woontrend. Het is een mindset waarbij rust een centrale positie heeft gekregen en het omarmen van de natuur ook niet geheel onbelangrijk is. Het draait hierbij uiteindelijk om het zo minimalistisch mogelijk ontwerpen en inrichten van het interieur, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen, patronen en accessoires.

Wabi Sabi in het interieur

De schoonheid van imperfectie, asymmetrische patronen en liefde voor de natuur komen bij Wabi Sabi in zijn geheel samen in het interieur. Ze worden verbonden door te werken met verweerde structuren en organische vormen. In tegenstelling tot andere stijlen is deze trend niet herkenbaar dankzij specifieke kleuren of patronen. Het gaat er te allen tijde om dat de elementen onvolmaakt zijn, waar het dus wél aan identificeerbaar is. Hierbij is het mogelijk om te kiezen voor meubels uitgewerkt in materialen die gevoelig zijn voor verwering, zoals bijvoorbeeld koper, wat na verloop van tijd verkleurd.

De natuurlijke materialen spelen hierbij een belangrijke rol, het is dan ook beter om een wasbak te realiseren van natuursteen in plaats van roestvrijstaal. Op deze manier vormt het uiterlijk dankzij het verstrijken van de tijd, waardoor het meubel in zijn geheel uniek is en het de Wabi Sabi trend absoluut uitstraalt. Daarentegen is het wel van belang dat oude en nieuwe meubels gecombineerd worden zodat er een balans ontstaat in het interieur. Ook wordt er in deze interieurtrend veel gebruik gemaakt van contrasten, waarbij licht en donker combineerbaar zijn met natuurlijke materialen zoals hout en leer. Zo ontstaat er tevens een perfect evenwicht tussen oud en nieuw in het interieur.


Wabi Sabi, interieurtrend, The Art of Imperfection
Bas Vosselman & Vosselman Buiten realiseerde deze tuin waar een prachtige combinatie is gemaakt tussen verweerde structuren en organische vormen.

Wabi Sabi, interieurtrend, The Art of Imperfection
Deze woning is gerealiseerd door VISIE B.V., het gebruik van verschillende vormen, patronen, kleuren en materialen zorgt ervoor dat dit een perfect voorbeeld is van de interieurtrend Wabi Sabi.
 

Bron: https://theartofliving.nl/interieurtrend-2019-wabi-sabi-the-art-of-imperfection/