De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: 5 tips om je tuin te bewateren

Groen in je tuin is mooi en gezond en dat wil je natuurlijk ook graag zo houden. Je tuin regelmatig water geven en sproeien is daarom belangrijk, zeker als het droog is. Maar hoe doe je dat slim en duurzaam? We geven hier 5 tips voor tuinbewatering. En die zijn handig, want met een regenton en handige schaaltjes voor je potplanten, een bewateringssysteem, slimme gadgets én door je tuin op de goede manier te bewateren, bespaar je tijd en geld. En ben je ook nog eens heel aardig voor het milieu.Tip 1. Bewater je tuin met een regenton

Wil je jouw tuin duurzaam bewateren? Vang dan regenwater op met een regenton, want dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Regenwater is namelijk nét zo goed voor de planten in je tuin als kraanwater. En het gratis. Dus hup, pak een gieter en vul die met fris regenwater. Heb je nog geen regenton en wil je er een installeren? Bekijk dan ons stappenplan regenton aansluiten, want daar leggen we in handige stappen uit hoe je dat doet.

Tip: je tuin sproeien met het water uit je regenton? Een waterpomp is krachtig genoeg om met een tuinslang of sproeisysteem te combineren.


Tip 2. Lekker makkelijk: geef je tuin water met een druppelsysteem

Veel groen in je tuin is mooi. Denk aan een mooi gazon, fleurige bloemen en frisse tuinplanten. Maar al dat groen heeft natuurlijk ook water nodig. En je tuin handmatig bewateren kost best veel tijd. Ben je op zoek naar een slimme oplossing? Dan is een druppelsysteem met automatische bewatering echt wat voor jou! Zo’n systeem geeft via een druppelslang of druppelbuis direct water af bij de wortels van planten en bloemen. En zo krijgt je tuin altijd genoeg water, ook als je op vakantie bent. En nooit te veel. En dat is weer heel fijn voor je portemonnee.

Tip 3. Gebruik slimme gadgets om je tuin te bewateren

Je las het hiervoor al: met een druppelsysteem bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld. Fijn natuurlijk. Maar het kan nóg slimmer. Want als je een Bluetooth timer op je bewateringssysteem en je smart home aansluit voorkom je dat je tuin te veel of juist te weinig water krijgt. Je verspilt dus geen water en voorkomt dat je tuin te droog wordt. Handig: je bedient de timer met je smartphone. Maar er zijn meer slimme oplossingen voor makkelijke bewatering van je tuin. Een weerstation met slimme regenmeter bijvoorbeeld. Dat meet exact hoeveel regen er valt zodat jij precies weet wat jouw tuin nodig heeft.


Tip 4. Bewatering van potplanten

Heb je een tuin met potplanten? Ook die kun je op een slimme manier water geven en geld besparen. We vertelden hiervoor al dat je regenwater uit een regenton kunt gebruiken. Maar je kunt ook schalen onder je bloempotten zetten. Die vangen namelijk ook regenwater op waarvan je planten en bloemen kunnen drinken op droge dagen. Let op: vul de potten eerst met een laag hydrokorrels, want dan voorkom je dat de wortels te nat worden.

Tip 5. Slimme bewatering van je tuin: wanneer en hoe lang?

Je weet nu alles over de systemen voor slimme tuinbewatering. Maar nu wil je vast ook weten: hoe kun je een tuin het best bewateren? Hoe lang moet je sproeien, in welke maanden en welk tijdstip is goed? Ook daar zijn slimme manieren voor. En die vertellen we je hieronder.

Wat is het beste tijdstip om je tuin te sproeien?
Het beste moment om je tuin te sproeien hangt af van het weer. Als het bewolkt is maakt het niet zo veel uit. Schijnt de zon en is het warm? Dan is het beter om je tuin vroeg in de avond te bewateren. Want als je het overdag doet verdampt het water te snel en kunnen de bladeren van planten en hagen verbanden. Niet doen dus.


Hoe lang moet je een tuin bewateren?
Hoe lang je moet sproeien en hoeveel water je aan je tuin moet geven hangt af van het soort planten in je tuin, de grondsoort en de temperatuur. Maar over het algemeen is het genoeg om 1 tot 2 keer per week 10 tot 15 millimeter water te geven. Gebruik je een sproeier voor je tuin? Laat die minstens een uur tot anderhalf uur zijn werk doen, want dan weet je zeker dat je tuin genoeg water krijgt. 

In welke maanden moet je een tuin sproeien?
Je tuin sproeien doe je over het algemeen van mei tot en met september. Want dat zijn vaak de warmste en droogste maanden. Maar ook in april en oktober komen warme periodes voor. Dus wanneer je sproeit hangt dus vooral af van het weer en de temperatuur.

Bron en meer info: https://www.praxis.nl/voordemakers/blog/slimme-en-duurzame-tips-om-je-tuin-te-bewateren?icn=tuinbewateren&icp=homepagehulp