De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Duurzaam wonen

Wat is duurzaam wonen nu eigenlijk? Het is lang niet altijd makkelijk daar antwoord op te geven. Hiervoor zijn ‘de 10 gouden regels voor duurzaam wonen’ opgesteld, waarbij ‘less’ vaak ‘more’ inhoudt. Lees hier hoe u de juiste keuzes kunt maken om duurzaamheid in en rondom het huis verder te vergroten

Naast energie- en waterbesparing gaat het bij Duurzaam wonen ook om het materiaalgebruik, voorkomen en scheiden van afval en de kwaliteit van het binnenmilieu. Maar duurzaam bouwen is meer. Het is investeren in de toekomst. Het begint bij het ontwerpen van het gebouw, ook in relatie tot de omgeving en openbare ruimte. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaam wonen net zo comfortabel is, direct voordeel oplevert voor de eigen gezondheid en financieel zeer aantrekkelijk is.

De 10 gouden regels voor Duurzaam Wonen

Wat is duurzaam wonen nu eigenlijk? Het is lang niet altijd makkelijk daar antwoord op te geven. Hieronder zijn ‘de 10 gouden regels voor duurzaam wonen’ opgesteld, waarbij ‘less’ vaak ‘more’ is. Lees hier hoe u de juiste keuzes kunt maken om duurzaamheid in en rondom het huis verder te vergroten


1. Kies een efficiënte locatie

Denk goed na over de juiste woonlocatie. Kies voor de locatie met de minste reismomenten. Dicht in de buurt van je werk en je vrijetijdsbesteding. Leven op het platteland is leuk maar als je daar elke dag twee uur voor in de file moet staan is de belasting erg groot.

2. Leef groots maar kies een compact huis

Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie je gebruikt. Door je interieur creatief en efficiënt in te delen kun je op een relatief klein woonoppervlak de ideale leefomgeving creëren.

3. Kies veilige producten en diensten

Kies voor een huis, ruimte, materialen en producten die goed zijn voor de leefomgeving en geproduceerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde manier en veilig zijn voor alle levende wezens.

4. Kies voor attractief en praktisch in gebruik

Kies voor producten en materialen die attractief en praktisch in gebruik zijn, zodat je ze graag en blijvend gebruikt. Het meest onduurzame product dat je kunt aanschaffen is het hebbeding dat je niet of nauwelijks gebruikt.

5. Bescherm biosfeer / binnenklimaat

Kies voor producten en materialen die de vervuiling van aarde, lucht en water zoveel mogelijk beperken.

6. Maak duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen

Maak voor materialen en producten zoveel mogelijk gebruik van onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Stel hierbij de bescherming van vegetatie, leefgebieden van dieren, de open ruimte en de natuur voorop.

7. Reduceer afval

Reduceer afval door het verminderen, hergebruiken of recyclen van producten en het stimuleren van gebruik van herwonnen, tweedehands en gerecyclede producten.

8. Maak verstandig gebruik van energie

Probeer energiegebruik zoveel mogelijk in te perken. Neem energiebesparende maatregelen thuis en kies daarnaast voor onuitputtelijke energiebronnen.

9. Haal groen dichterbij

Haal het maximale uit je tuin of dakterras. Bomen zijn bijvoorbeeld ideale natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat het huis lekker koel blijft en in de winter laten de ‘kale’ takken de zon lekker door om het huis te verwarmen.

10. Maximaliseer je behoeftebevrediging en minimaliseer je consumptie

Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren kan je uiteindelijk meer geluk opleveren.


Over de achtergrond van de 10 gouden regels voor duurzaam wonen lees ook: duurzaam wonen wat is dat nu eigenlijk?

Bron: http://www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-wonen