De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

FridayFree: knisperende herfstappeltaart

Wat hoort er nu meer bij de herfst dan verse zelfgebakken appeltaart? Zeker als de frisse smaak van de appels wordt aangevuld met die van walnoten en beukennootjes. Maak dus zondag een heerlijke wandeling in de bossen van Twente en raap deze heerlijke beukenootjes!

Wat hoort er nu meer bij de herfst dan verse zelfgebakken appeltaart? Zeker als de frisse smaak van de appels wordt aangevuld met die van walnoten en beukennootjes. Maak dus zondag een heerlijke wandeling in de bossen van Twente en raap deze heerlijke beukenootjes!

 

Ingredienten

150 g roomboter, op kamertemperatuur
150 g fijne kristalsuiker
2 eieren
175 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
3 el volle biologische yoghurt
500 g appels
50 g suiker
1 scheutje citroensap
50 g walnoten
1 tl gemalen kaneel
5 vellen filodeeg
1 el honing
20 g gepelde beukennootjes 

Bereidingswijze

Klop met een elektrische mixer de kristalsuiker met de boter romig. Meng er een voor een de eieren door. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en meng het tot een homogeen cakebeslag. Roer er als laatste de yoghurt door. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in dunne schijfjes. Meng er de suiker, het citroensap, de walnoten en het kaneelpoeder door.Vet een springvorm lichtjes in met boter of olie. Leg de vellen filodeeg een voor een in de vorm, op zo'n manier dat ze elkaar steeds overlappen. Giet het cakebeslag in de vorm en strijk het met de bolle kant van een natgemaakte lepel glad. Schep er nu het appelmengsel in en druk dit een beetje in het cakebeslag. Vouw de overhangende stukken filodeeg om tot een kreukelige rand. Bak de taart een uur in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden. Houd de taart het laatste half uur goed in de gaten, want het filodeeg kan snel te donker worden. Als dit dreigt te gebeuren, leg dan een stuk aluminiumfolie over de taart. Strooi zo'n tien minuten voor het verstrijken van de baktijd de beukennootjes over de taart en zet de taart weer terug in de oven. De taart is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de taart een kwartiertje afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Verdeel de honing in een dun straaltje over de taart. Erg lekker met kaneelslagroom of een schep dikke (Griekse) yoghurt. Filodeeg kunt u vers kopen bij Turkse of Marokkaanse winkels. In de gewone supermarkt is het te vinden in het vriesvak, bij het bladerdeeg. Filodeeg is erg dun en droogt snel uit. Verwerk het dus snel. Overgebleven deeg kunt u eventueel goed inpakken in huishoudfolie en in de koelkast enkele dagen bewaren voor een volgende (hartige) taart. Tip: u kunt makkelijk variëren in de vulling van de taart. Schil er bijvoorbeeld enkele (kwee)peren door. Als u zorgt dat het totale gewicht van het fruit rond 500 gram blijft, kunt u dezelfde baktijden aanhouden.

Eet smakelijk!

O ja, ook heerlijk om op 3 oktober tijdens de open huizenroute te maken! Succes gegarandeerd!