De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

FridayFree: tiny houses is de trend

De tiny-house beweging is een trend die overgewaaid is uit Amerika: wonen in een heel klein huisje met een bijzonder gedachtegoed. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Het is komen overwaaien uit de VS: de Tiny House-beweging. Je koopt een klein huisje zonder hypotheek en hebt ineens alle geld en vrijheid om te doen wat je echt wilt. Ruimte heb je daarentegen wat minder. Het gaat om woninkjes tussen de 10 en 50 vierkante meter voor een gemiddelde prijs van 34.700 euro. In de Verenigde Staten staan er inmiddels zo’n 10.000. En er zijn honderden websites, boeken en bouwpakketten in omloop voor geïnteresseerden.

Langzaam maar zeker begint ook Nederland kennis te maken met het fenomeen ‘Tiny House’: ongeveer veertig mensen zijn nu met een tiny house bezig. Honderd mensen wonen permanent in een yurt en het bedrijf Sustainer Homes heeft 700 aanvragen liggen voor een zelfvoorzienende containerwoning.

Kleinere voetafdruk
Kort gezegd: een Tiny House is een duurzaam en klein gebouwd huis en bedoelt om het jaar rond in te wonen. Ze kunnen op een fundering gebouwd zijn, of op een trailer. Meestal zijn ze helemaal van hout gemaakt, hoewel je tegenwoordig ook wel eens aluminium frames ziet. Tiny Houses komen in allerlei vormen en maten voor en er wordt veel creativiteit en vakmanschap in de huisjes gestopt. Een Tiny House wordt voor en vaak door de eigenaar geheel naar zijn/haar eigen smaak ontworpen en gebouwd.De focus bij Tiny Houses ligt op eenvoudig, milieubewust leven en op het creëren van meer vrijheid. Mensen kiezen niet voor een tiny house omdat ze geen groter huis kunnen krijgen, het gaat om het gedachtegoed erachter: wonen met minder spullen, meer vrijheid, een kleinere voetafdruk. En of je dit nou bereikt in een tiny house of tuinhuis maakt niet zoveel uit.”

Vrijheid
Het is vaak ook een zoektocht naar vrijheid. Lichter wonen, minder financiële druk, meer ruimte om te doen wat je echt leuk vindt. Door een tiny house wordt het gevoel van onmacht en onbehagen over problemen in de wereld, en die in je eigen leven, omgezet naar ‘ik kan er iets aan doen’.

Meer weten over tiny houses? Kijk eens op de site van Tiny House Nederland, daar vind je veel inspiratie!