De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Kunstgras of echt gras

Hoe ligt jouw gazon erbij? Het gras bij de buren is bijna altijd groener. Maar vergelijk geen appels met peren; of gras met kunstgras… allebei groen maar met grote verschillen. Kunstgras heeft minder onderhoud nodig dan gewoon gras maar er zijn meer verschillen. Zo is gras in de zomer koeler dan kunstgras, en kan kunstgras in de zomer en bij droogte statisch worden. Meer weten over de verschillen? Lees snel verder!


Kunstgras in Emmeloord

Verschil in prijs tussen gras en kunstgras

De prijs voor kunstgras is een stuk hoger in de aanschaf dan gras (helemaal als u zelf graszaad inzaait). De investering die u doet in kunstgras is voor minimaal 10 jaar. Na het eerste jaar heeft u er verder geen kosten meer aan. Met gras is dit anders. Elk jaar komen hier kosten bij voor maaien, sproeien, bemesten en bijzaaien. Een natuurgras gazon haalt in een gemiddeld huishouden de 5 jaar niet en wordt vaak na een paar jaar weer vervangen. Deze kosten moet u in het vergelijk tussen gras en kunstgras dus ook optellen.

Gebruik grastapijt

Gras en kunstgras zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Maar het grote verschil is dat u kunstgras niet alleen voor de uitstraling hoeft te kopen. Met gras moet u altijd voorzichtig zijn want anders gaat het dood of wordt het dor. Grastapijt heeft dit probleem niet. Hoe veel u het ook gebruikt, het blijft altijd groen. Grastapijt kun je aanleggen in de tuin, in een speeltuin, op balkon en dakterras etc.

Als het geregend heeft, wordt een grasveld een modderboel. Op kunstgras heeft u hier ook geen last van. Het water loopt snel weg en kinderen kunnen er gelijk weer op spelen. Geen vieze kleding of moddervoeten in huis. Daarnaast is het verschil in onderhoud groot. Kunstgras heeft bijna geen onderhoud nodig.

U moet er wel rekening mee houden dat u gebruik van kunstgras wel gaat zien. Gebruikt kunstgras ziet er anders uit dan nieuw kunstgras maar dat is vrij logisch. Hoe het kunstgras er na een paar jaar uit gaat zien hangt af van het type kunstgras dat u gekozen heeft.

Andere voor- en nadelen

  • Gras is in de zomer koeler dan kunstgras.
  • Kunstgras kan in de zomer en bij droogte statisch worden. Dit lost u op door het kunstgras even nat te maken met de tuinslang.
  • Ook in kunstgras kan op schaduwrijke plaatsen mos gaan groeien. Dit kunt u echter eenvoudig verwijderen. In tegenstelling tot gras waar het mos het gras dood maakt, is uw kunstgras na het verwijderen van het mos weer als nieuw.

Bron: https://www.royalgrass-kunstgras.nl/verschillen-gras-en-kunstgras/