De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Peter den Oudsten wordt de nieuwe burgemeester van Groningen

Den Oudsten volgt Ruud Vreeman op, die sinds het vertrek van Peter Rehwinkel in oktober waarnemend burgemeester van Groningen was. Den Oudsten was sinds 2005 burgemeester van Enschede.

Den Oudsten volgt Ruud Vreeman op, die sinds het vertrek van Peter Rehwinkel in oktober waarnemend burgemeester van Groningen was. Den Oudsten was sinds 2005 burgemeester van Enschede. De Groningse gemeenteraad heeft Den Oudsten voorgedragen in een besloten zitting. Het kabinet moet de politicus nog officieel benoemen, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit.

P.E.J. den Oudsten (Peter) is geboren in Leeuwarden, op 24 oktober 1951. Sinds 1 mei 2005 is hij burgemeester van Enschede. Den Oudsten begon zijn loopbaan in 1975 als ambtenaar bij de gemeente Enschede op de afdeling voorlichting. Hier was hij vanaf 1979 plaatsvervangend hoofd.

Friesland
In 1984 trad hij aan als hoofd in- en externe betrekkingen bij het Provinciaal Energiebedrijf Friesland, dat later verder ging als onderdeel van Nuon. In 1991 stapte hij over naar Royal Friesland Food om hoofd corporate communications te worden.

Vanaf 1986 zat Den Oudsten namens de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden. In de Friese hoofdstad ging hij in 1997 als wethouder aan slag en was hij bovendien van juli 1998 tot maart 1999 waarnemend burgemeester. Na deze periode werd hij in 2001 benoemd als burgemeester van Meppel. In 2005 volgde hij Jan Mans op als burgemeester van Enschede.

Regio Twente
Naast burgemeester is Peter den Oudsten ook bestuursvoorzitter van de Regio Twente (WGR+ regio), waarbinnen gemeenten, provincies en bedrijven samenwerken aan de economische, sociale en ruimtelijke ontwikkeling van Twente. Tijdens zijn bestuursperiode werd onder meer de ‘Agenda van Twente’ ingezet, een ontwikkelingsprogramma van circa tien jaar dat de Regio samen met de Twentse gemeenten en de provincie uitvoert.

Peter den Oudsten is gehuwd en heeft twee kinderen.