De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: meer tuintrends van 2018

De temperaturen stijgen weer dit weekend, en dan beginnen de radertjes in ons hoofd overuren te draaien: wat gaan we dit jaar doen met de tuin? Of balkon natuurlijk, want helaas zijn we niet allemaal gezegend met een jaloersmakend aantal verkante meters op het zuiden. Misschien maar beter ook, want er valt genoeg te kiezen als we de tuintrends voor 2018 moeten geloven. Go wild met deze 8 trends!

 

#1 Verticaal tuinieren
Deze trend zagen we vorig jaar al langzaam haar intrede doen. Perfect voor de stadsmens met een kleine tuin of een balkon, die verticaal nog wél wat planten kwijt kan. Denk bij verticaal tuinieren ook eens aan een natuurlijke schutting, die houten planken hebben we nu wel gezien.

#2 Planten uit eigen land
Ook de tuinliefhebber wordt steeds milieubewuster. En kiest bijvoorbeeld voor planten uit eigen land. Voor deze zogenaamde inheemse planten is namelijk minder water nodig en dat is natuurlijk beter voor het milieu. Xeriscaping wint aan populariteit in 2018.

#3 Wild
Op safari in eigen tuin: de formele tuinen (denk Parijs), maken plaats voor de verwilderde tuin. Go wild met siergrassen in verschillende formaten à la Piet Oudolf en maak van je achtertuin een heus natuurreservaat.

#4 Water
Néé geen fonteinen of zwembaden, daar zijn we wel op uitgekeken. Plus het is niet bepaald onderhoudsvrij. We willen vijvers zien, die op natuurlijke wijze door onze tuinen slingeren, alsof het nooit anders is geweest.

#5 Eten uit eigen tuin
Deze trend zet nog even door: we worden steeds bewuster van wát we eten en willen ook weten hoe het geproduceerd is voor we het in ons mond stoppen. En hoe weet je nou beter wat er met je voedsel is gebeurd, dan wanneer je het zelf produceert? Kortom: je begint je eigen moestuin. En ook met alleen een balkon is dat easy peasy. Zaai en oogst bijvoorbeeld je eigen kruiden.

#6 Binnen wordt buiten
Leuk al die planten, maar je wilt ook ergens op zitten, zo relaxed mogelijk graag. Dat doen we deze zomer op banken en stoelen van rotan of bamboe. Zoals deze bamboe tuinmeubels van Sissy Boy. En daarmee is de loungebank ook meteen passé. Ook een goed idee voor als de temperaturen oplopen: hang op die hangmat!

#7 Onderhoudsvriendelijk
Niks vervelender dan op een fijne weekenddag ook nog eens de snoeischaar ter hand te moeten nemen om die weelderige plant te kortwieken. Dat geldt tenminste voor de meeste Nederlanders, een enkele fanatiekeling nagelaten. Moeilijke planten waarvoor elke week de snoeikalender erbij moet worden gepakt, laten we in 2018 dus liever achterwege.

#8 Potten
En die planten horen natuurlijk in een mooie verpakking. Komt dat even mooi uit, want we krijgen meer oog voor terracotta en keramiek. Met een simpele pot ga je het dus niet redden dit jaar. Integendeel.

Bron: https://www.elle.com/nl/interieur/a19692137/tuintrends-tuininrichting-tuin-plannen-ideeen/ DOOR STEPHANIE JONKER