De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Consument positief over woningmarkt

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt neemt verder toe, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Voor het eerst in tien jaar komt de stemmingsgraadmeter met 103 punten boven de normaalwaarde van 100 uit.

Het consumentenvertrouwen in de woningmakt is uit een diep dal gekropen. In december 2012 werd het dieptepunt bereikt. Toen gaf de Eigen Huis Marktindicator 51 punten aan. Nadat het kabinet duidelijkheid verschafte over de te nemen maatregelen voor de woningmarkt, nam het vertrouwen gestaag toe.

Een andere reden voor het toenemende vertrouwen, is de voortdurend dalende hypotheekrente. De mogelijkheid deze voor jaren vast te leggen geeft huizenkopers het gevoel op het juiste moment in te stappen. Ook de lichte stijging van de huizenprijzen in delen van Nederland stimuleert het vertrouwen.

Of de woningmarkt verder herstelt, is vooral afhankelijk van de financieringsmogelijkheden van kopers. Voor hen is het niet alleen een kwestie van willen, maar vooral van kunnen kopen. De financiële sector en de overheid hebben daarom grote invloed op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Zo worden de financieringsnormen per 1 januari volgend jaar verder aangescherpt.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator 

Bron: Eigenhuis.nl