De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Hygge

Je hoort en leest er steeds meer over: het Deense woord Hygge, wat wij zouden vertalen als 'gezelligheid'. Hygge is een lifestyle, een speciale sfeer, waar Denen uiterst bedreven in zijn. Er zijn zelfs veel boeken over dit begrip geschreven. Maar wat is hygge precies? En hoe creëer je hygge in huis? Je leest er alles over in ons blog.

HYGGE IS EEN LIFESTYLE

De essentie van hygge (spreek uit als 'huuge') is: een beetje lief voor onszelf zijn. We vergeten onze zorgen even en zitten goed in ons vel. Of we dit nou tijdens onze avond alleen op de bank voelen of in het gezelschap van anderen maakt niet uit. Het gaat om het knusse gevoel van gezelligheid. 

Wij Nederlanders hebben wat dat betreft best wat gemeen met de Denen. De Nederlandse vertaling voor hygge is namelijk ´gezelligheid´. Wij zijn één van de weinige landen die hier een soortgelijk woord voor hebben. Wanneer je ´gezellig´ uit moet gaan leggen aan een Engelsman, kom je vaak niet verder dan ´nice and cosy´, maar dat dekt de lading eigenlijk niet helemaal. Gezelligheid is een gevoel, een situatie, iets dat niet tastbaar is maar waar we wel moeite voor doen. 

We steken kaarsjes aan en nodigen vrienden of familie uit voor warme chocolademelk en zelfgebakken appeltaart, terwijl het buiten koud en guur is. Dat is in Denemarken een klassiek voorbeeld van hygge, en bij ons van Nederlandse gezelligheid. Het begint te sneeuwen en we verschansen ons onder een dekentje, met snacks en Netflix. Lekker knus en, komt´ie weer: gezellig.

Wanneer we uit moeten leggen wat gezelligheid eigenlijk betekent, volgt er vaak een uitleg over het gevoel dat gezelligheid teweeg brengt: gezelligheid zorgt ervoor dat we ons goed voelen en blij zijn. Bij de Denen geldt dit hetzelfde voor hygge. Zij gebruiken bijvoorbeeld het woord ´hyggeligt´ als compliment na een positieve ervaring, een beetje zoals wij zouden zeggen:´het was gezellig!´.

HYGGE  

CREËER HYGGE IN HUIS

Je kunt het Deense hygge-gevoel ook in huis creëren! Waarschijnlijk breng je de meeste tijd door in je woonkamer, dus het meest logisch is om deze ruimte hygge-proof te maken. Denk hierbij aan sierkussens, plaids, kaarsen, lantaarns, kandelaars en een zachte bank. Zorg voor een knusse en gezellige sfeer in huis. Vooral tijdens de koude wintermaanden is het fijn om het gezellig in huis te maken met veel warme en licht, zodat jij lekker op de bank kunt kruipen onder het genot van een kop warme thee en lekkere koekjes.

  

HYGGE INGREDIËNTEN

Hoe creëren de Denen die typische hygge gezelligheid? Zoals je weet is er geen standaard recept voor gezelligheid: je kan zoveel snacks op tafel zetten en karaokehits aanzetten als je wilt, als de sfeer er niet inzit op je feestje, gaat het niet goed komen met de gezelligheid. Toch zijn er een aantal factoren die voor de Denen onmisbaar zijn voor een potje echt gezellige hygge:

  • Goed gezelschap
  • Lekker eten en drinken
  • Een prettige omgeving
  • Ontspanning en een goed gevoel
  • Favoriete invulling van vrije tijd en/of entertainment


WAT IS TYPISCH DEENSE HYGGE?

Hygge is dus eigenlijk Deense gezelligheid. In Denemarken is hygge vooral een overlevingsmechanisme tijdens de sombere, lange en donkere winters. De Denen maken het dan binnenshuis gezellig om zo de winter door te komen. Verschilt die gezelligheid nou veel van de onze? Niet heel erg. Er zijn echter wel een paar verschillen. Denen brengen volgens onderzoek meer tijd door met vrienden en familie dan Nederlanders en andere Europeanen. Daarnaast is hygge een werkwoord, terwijl 'gezellig' in Nederland dit niet is. Hygge zit dus nóg meer verweven in de Deense nationaliteit en cultuur dan gezelligheid bij ons. 

Net zoals in Nederland zijn de donkere wintermaanden het hoogseizoen als het aankomt op gezelligheid. Maar ook in de zomer kennen de Denen hygge, ze gaan dan met vrienden en familie naar buiten om te picknicken, fietsen of een festival te bezoeken.

Er zit echter ook een keerzijde aan hygge: Denen laten slecht nieuwe mensen toe. Mensen die je niet zo goed kent meenemen, is iets minder hygge. Daardoor kan het voor buitenlanders wat lastiger zijn om goed bevriend te raken met Deense mensen.


  • Bron: https://jysk.nl/blog/hygge-de-deense-manier-van-leven JYSK heeft door haar Deense roots voldoende artikelen in het assortiment om het thuis gezellig, of hygge, te maken. Een aantal keer per jaar zijn er HYGGE DAYS, waarbij diverse woonaccessoires en meubelen in de aanbieding zijn.