De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Werkgevers willen nieuwe subsidie voor starterslening

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen het kabinet opnieuw 50 miljoen euro te reserveren voor startersleningen. Dat schrijven de organisaties vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen het kabinet opnieuw 50 miljoen euro te reserveren voor startersleningen.
Dat schrijven de organisaties vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Hiermee kan pril herstel ondersteund worden en kan de latente vraag van huishoudens, die hun verhuisplannen de afgelopen jaren hebben uitgesteld, gestimuleerd worden", schrijven de organisaties. "Het herstel wordt tot nu toe in belangrijke mate gedragen door starters." De organisaties noemen starters "cruciaal" voor het op gang brengen en houden van de woningmarkt. De werkgevers benadrukken dat startersleningen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het aantrekken van de woningmarkt.

Aankopen

Volgens een schatting van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) zorgen de dertienduizend startersleningen voor 22.000 extra verkopen op de woningmarkt en de aankoop van bijna achtduizend nieuwbouwwoningen. Het onderzoek van EIB werd uitgevoerd in opdracht van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), dat de leningen verstrekt.

Startersregeling

De werkgevers benadrukken dat starters binnenkort niet meer kunnen gebruikmaken van de startersregeling. De subsidiepot daarvoor is bijna leeg. Vorig jaar stelden het kabinet en gemeenten ieder 50 miljoen euro beschikbaar voor extra leningen aan starters. Ze kunnen daarmee een duurdere woning kopen dan met een gewone hypotheek. Minister Stef Blok voor Wonen heeft vorige maand laten weten dat hij die regeling niet zal uitbreiden, omdat de crisismaatregel inmiddels zijn werk zou hebben gedaan.

Schenken

Ook mogen ouders vanaf volgend jaar niet meer een ton belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de aankoop of verbouwing van een koopwoning. Vanaf volgend jaar geldt een lager maximumbedrag en moeten de ontvangers jonger zijn dan veertig jaar. Daarnaast gaat de zogenoemde loan to value-norm volgend jaar verder omlaag naar 103 procent. Dat is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis. Tot 2018 gaat die norm in stapjes omlaag naar 100 procent. Dan mag een koper niet meer lenen dan de waarde van het huis.

Positief

Een nieuw budget voor startersleningen zou niet alleen positief kunnen uitpakken voor de woningmarkt. Ook bouwgerelateerde sectoren kunnen daar indirect van profiteren. "Het vermogensverlies op de woningmarkt leidt tot lagere consumptie van huishoudens. En een lage mobiliteit op de woningmarkt kan ook de mobiliteit op de arbeidsmarkt beïnvloeden." Ook daarom is een nieuwe subsidiepot volgens de werkgevers gunstig voor de economie.

De begroting voor Wonen en Rijksdienst wordt volgende week in de Tweede Kamer behandeld.

Bron: nu.nl