De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Energiebesparingstips: wij adviseren u graag!

Vindt u ook dat u zo veel geld uitgeeft aan energie en wilt u de kosten hiervoor verminderen en een bijdrage leveren aan een beter milieu? Vaak kunt u door een paar simpele stappen of aanpassingen al veel energie en dus geld besparen. Bekijk hieronder onze energiebesparingtips.

De energierekening: elke maand is het weer een terugkomende kostenpost. Natuurlijk kunt u hier niet omheen, gas en elektriciteit zijn nou eenmaal noodzakelijk in vrijwel elk huishouden. Wel kunnen de energiekosten in veel gevallen eenvoudig verminderd worden. Door energie te besparen wordt niet alleen uw energierekening minder, het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. 

TIP 1: stap over naar een goedkope energieleverancier
Naast het verminderen van uw energieverbruik kunt u uw energiekosten drastisch verlagen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Hiermee kunt u tot wel  500 euro per jaar besparen!

TIP 2: gebruik elektrische apparaten met een zuinig energielabel
Let bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat op het energielabel dat bij het betreffende apparaat hoort. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een apparaat omgaat met elektriciteit. Kies voor een apparaat met een laag energieverbruik. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Ook het vervangen van de zogenoemde “energieslurpers” is zeker het overwegen waard. Een oude koelkast werkt misschien dan nog wel prima, maar de kans is groot dat deze veel meer energie verbruikt dan een nieuwe koelkast. Het aanschaffen van een nieuwe koelkast zorgt vaak voor energiebesparing en zal dus onder aan de streep voordeliger zijn.

TIP 3: slim gebruik van elektrische apparaten en verlichting
Het klinkt misschien logisch om elektrische apparaten zuinig te gebruiken, maar toch gaan er ongemerkt veel onnodige kosten zitten in het gebruik van deze apparaten. Let daarom ook op de volgende dingen:

  • Als u een apparaat niet gebruikt, zet het dan helemaal uit, dus zet het ook niet op stand-by. Het levert tot wel 50% energiebesparing op ten opzichte van volledige inschakeling als het apparaat niet op stand-by staat. Een handig hulpmiddel hiervoor is een schakelbare stekkerdoos. Zorg voor een zuinig verbruik van uw koelkast en diepvries.
  • Zet een koelkast niet te dicht bij het fornuis of de verwarming want hoe hoger de temperatuur van de omgeving van de koelkast, hoe meer energie het kost om de koelkast op temperatuur te houden en dus hoe hoger het energieverbruik. 
  • Maak de ventilatieopeningen van de koelkast en diepvries regelmatig schoon. Zo kan de restwarmte beter worden afgevoerd zonder dat dat de koelende werking van het apparaat vermindert. 
  • Zet voedsel pas in de koelkast of vriezer als het afgekoeld is. Het kost meer energie om voedsel te koelen wanneer het warm is dan wanneer het al afgekoeld is.
  • Ontdooi de vriezer regelmatig. Hoe dikker de ijslaag in de vriezer, hoe meer energie deze verbruikt. Regelmatig ontdooien bespaart dus energie.
  • Haal opladers van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of elektrische tandenborstel uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Dit levert direct energiebesparing op. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen. Dit kan u tientallen euro’s per jaar schelen!

TIP 4: verlaag uw energieverbruik door een goede woningisolatie
Een slecht geïsoleerd huis verbruikt veel meer energie dan een goed geïsoleerd huis. Zorg dus voor een goede isolatie van uw woning: vervang in uw woning enkel glas door HR++ glas. Dat kan u jaarlijks honderden euro’s schelen. Heeft u een verwarmde zolder met een schuin dak? Zorg dan voor een goede dakisolatie. Ook daarmee kan de energiebesparing oplopen tot honderden euro’s per jaar! Plaats op de begane grond isolatie tegen de onderzijde van de vloer.

TIP 5: zuinig gebruik van verwarming en warm water
Zet de verwarming  lager. Een thermostaat hoeft niet altijd op 20 of 21 graden te staan om het binnen behaaglijk te krijgen. Vaak is het ook al lekker warm als de verwarming op 19 graden staat. Zet daarnaast de thermostaat al een uur voor vertrek of voor het slapen gaan lager. De warmte blijft nog lang genoeg hangen. Heeft u een oude CV ketel? Overweeg dan om deze te vervangen door een zuinigere HR combiketel. Dit kan uw enorm veel energiebesparing opleveren. Denk ook eens aan slimmer en korter douchen. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Zo verbruikt u minder warm water. Daarnaast scheelt het ook als iedereen een minuutje eerder onder de douche uitstapt. Op jaarbasis scheelt dat veel warm water!

Veel succes met besparen!