De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Muren spuiten

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun muren te laten spuiten. Het gaat sneller dan gewoon verven, is goedkoper en het eindresultaat is fantastisch. Lees in dit artikel meer over muren spuiten, wat het kost, hoe het in zijn werk gaat, welke typen verf de schilder gebruikt en waarom muren spuiten een prima alternatief is voor muren verven op een traditionele manier.

muur spuiten woonkamer 

 

Wat kost muren spuiten?
De schilder berekent muren spuiten doorgaans per vierkante meter. Wanneer het echter om een gedetailleerd project gaat, berekent de schilder vaak een uurloon. De hieronder vermelde gemiddelde prijzen zijn inclusief materiaal en btw.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m2 (inclusief btw)
- Spackspuiten € 9 - € 12
- Muren spuiten met latex € 9 - € 12
- Dun pleisterwerk spuiten € 8 - € 13

Uiteraard speelt net als bij het traditioneel sauzen van een muur met een roller of kwast, de kwaliteit van de latex een rol. Voor latex gelden verschillende slijtage klassen. Slijtage klasse 1 bijvoorbeeld is volledig schrobvast. Je kunt dit dan ook grondig schoonmaken. Dit type latex wordt vooral toegepast in ruimtes die intensief worden gebruikt, zoals kantoren of openbare gebouwen. Klasse 2 is ook redelijk schrobvast en is een goede optie als je verwacht dat de muren snel vuil worden. Een normale eengezinswoning kan echter in principe volstaan met slijtageklasse 3 die een stuk goedkoper is dan Klasse 1. Naast de kwaliteit is ook de kleur van invloed op de prijs. Standaard wit is goedkoper dan andere kleuren.

Waarom is muren spuiten goedkoper dan traditioneel schilderwerk?

Niets mis met het ‘ouderwetse’ rollen en sauzen van een wand of plafond natuurlijk. In deze manier van werken gaat echter veel tijd zitten. Vooral als het om een groot oppervlak gaat. Het voordeel van muren spuiten is nu juist dat het erg snel gebeurt. Zo kan een nieuwbouwwoning in een dag worden geschilderd. De snelheid waarmee gewerkt wordt, zie je ook terug in de kosten. De schilder is meer tijd kwijt en dat wordt doorberekend. Daarnaast zorgt latex spuiten voor een 100% egale muur, zonder banen, strepen en kleurverschil. Je muren laten spuiten is daarom zeker het overwegen waard.

Muren spuiten: de technieken

Spackspuiten;
Men spreekt van spackspuiten wanneer de muren worden gespoten met een gestructureerde afwerking. Op de muren en plafonds wordt bij deze methode met een spackspuitmachine op hoge druk een dunne laag pleisterwerk aangebracht. Hierbij kan zowel een fijne als grove korrel worden gebruikt. Spackspuiten wordt nogal eens toegepast in een nieuwbouwwoning omdat het een relatief goedkope oplossing is.

Latexspuiten;
In tegenstelling tot spackspuiten wordt er bij latexspuiten nu juist geen structuur aangebracht. Wanneer u kiest voor deze methode dan bent u verzekerd van een egale muur en idem plafond. Latex spuiten zorgt ervoor dat u geen strepen of banen ziet.

Latex muurverf op wanden en plafonds spuiten, gebeurt door middel van airless spuitapparatuur. De latex wordt onder een hoge druk op de muur en het plafond aangebracht. Dankzij deze ‘luchtloze’ manier van spuiten, komt de verf veel fijner op de wand. Dat zorgt voor een verbluffend strak en egaal resultaat. Vooral bij het schilderen van een plafond, is spuiten een stuk gemakkelijker en minder zwaar dan het traditionele schilderen met de roller. De werkzaamheden kunnen dan ook veel sneller worden uitgevoerd.

Lees meer over muren spuiten op https://www.schilder-weetjes.nl/schilderen/muren-spuiten/