De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Red Dot Award voor IKEA PS 2017 designstoel

Het Zweedse interieurwalhalla maakt design bereikbaar voor iedereen en doet dat héél goed; voor het derde jaar op rij heeft IKEA één van 's werelds grootste prijzen voor productdesign gewonnen – de Red Dot Design Award. In 2017 ontving het woonwarenhuis er zelfs twee. Deze week: de IKEA PS 2017 designstoel.
In 2017 mocht IKEA zich voor het derde jaar op rij winnaar noemen van één van ’s werelds grootste prijzen voor productdesign. Het woonwarenhuis ontvangt prestigieuze Red Dot Design Awards voor de IKEA PS 2017 designstoel en de HAVSTEN outdoor bank (hierover volgende week meer). De producten werden geselecteerd door een 40-koppige jury, die 5.000 inzendingen uit meer dan 50 landen beoordeelde. In voorgaande jaren won IKEA Red Dot Design Awards voor de SLADDA fiets, de LISABO tafels, de draagbare TILLREDA inductiekookplaat en de IKEA PS 2014 hanglamp.

IKEA PS 2017 designstoel
IKEA Designer Sarah Fager is ontzettend trots op de Red Dot Award voor de door haar ontworpen IKEA PS 2017 designstoel. Ze vertelt: “Bij IKEA willen we design bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. We zoeken in het ontwerpproces altijd naar de juiste combinatie van vorm, functie, kwaliteit, duurzaamheid en een betaalbare prijs en ik denk dat deze stoel daaraan voldoet. Wat het echt bijzonder maakt, is dat we deze zeer comfortabele stoel hebben gemaakt met onconventionele technieken, waarbij tevens zo min mogelijk materiaal gebruikt is. Zelfs de verpakking is superplat, zodat het veel ruimte scheelt bij het transport, wat de prijs laag houdt en beter is voor het milieu.” 

Sneaker 3D-naaitechniek
Voor de IKEA PS 2017 stoel is gebruik gemaakt van 3D-naaimachines waarmee ook sneakers worden gemaakt. Daardoor heeft de stoel een luchtige uitstraling. Designer Sarah vertelt: “Het duurde bijna een jaar om deze techniek onder de knie te krijgen en de kwaliteit van de stoel te optimaliseren. Maar nu zit het minstens net zo lekker als je favoriete sneakers.” De IKEA PS 2017 stoel is opgenomen in de collectie van het Red Dot Design Museum in Essen (Duitsland). Dit is ‘s werelds grootste museum voor modern design.

Bron: https://www.wonenonline.nl/merken/merken-interieur/ikea-huis-en-inrichting/ikea-wint-red-dot-design-awards-2017.html