De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: COVID Hideaway

De COVID Hideaway: je tuin als ontspanningsplek. Ook ook in 2021 zal de staycation, de vakantie rondom huis, nog bij velen realiteit zijn. Is dat erg? Wij denken van niet. Des te meer reden om extra aandacht te geven aan je tuin en dit jouw lievelingsplek te maken deze lente en zomer. Nu is de tijd om daarmee te starten. Welke tuintrend past bij jou: de COVID Hideaway, Urban Jungle of Genius Loci? Bekijk ze in de Friday Free!

ontwerp tuin met zwembad

Tuintrend 1 | De COVID Hideaway: tuin als ontspanningsplek

Het is lastig in te schatten, maar het lijkt erop dat we langer in de greep zijn van corona dan we eerst hadden gedacht. Reizen zal mondjesmaat worden toegestaan, maar ook in 2021 zal de staycation, de vakantie rondom huis, nog bij vele realiteit zijn. Is dat erg? Wij denken van niet.

Het geeft je namelijk ook de kans om de eigen omgeving opnieuw te ontdekken. Ook ontstaat er een budget, dat normaal gesproken aan vakanties wordt uitgegeven, dat nu in het verbeteren van de eigen leefomgeving kan worden geïnvesteerd. De tuin zal daar belangrijk onderdeel van zijn. Een hangmat, ingerichte loungeplek en zelfs de tuin met zwembad of sauna wordt werkelijkheid. De tuin wordt een echte ontspanningsplek. We noemen dat ook wel de COVID hideaway.

 Tuintrend 2020 beregening

Tuintrend 2 | Genius Loci: de tuin verbonden met het landschap en de natuur

Dat we als mensheid soms een loopje nemen met de natuur komt in vele documentaires aan bod. De oproep van David Attenborough om nu actie te ondernemen maakt veel los. Meer aandacht voor de natuur, minder woon-werkverkeer, minder vlees en meer aandacht voor lokale invloeden.

Die lokale invloed zien we in 2021 en de daarop volgende jaren terug in de tuin. Er wordt gekozen voor materialen die aansluiten bij het omringende landschap. Zo halen we de natuur dichter naar ons toe. Inheemse beplanting, die bijdraagt aan het ecosysteem, de keuze voor hergebruikt hout en de keuze voor harde materialen die in de lokale omgeving te vinden zijn. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan natuursteen uit onze buurlanden België of Duitsland. 

 Ontwerp dakterras

Tuintrend 3 | Urban Jungle: de vergroening van de stad

Wij noemen deze verandering ook wel de komst van de ‘Urban Jungle’. Deze tuintrend voor 2021 heeft een sterk verband met de voorgenoemde trend. We willen groener! Van concrete jungle naar Urban Jungle. Vooral in de steden begint deze trend zichtbaar te worden. Niet alleen steken gemeenten meer energie en budget in het vergroenen van de steden, ook particulieren maken die beweging. In de stadstuinen en op de dakterrassen is de ruimte vaak beperkt. Toch zien we de vraag naar de Urban Jungle stijgen. De ene keer in de vorm van een daktuin, de andere keer een dakterras vol beplanting. Voorheen werd gekozen voor praktische oplossingen in kleine potten en bakken, in de toekomst kan het niet groen genoeg zijn.

Het vakantiegevoel in huis halen is hier een belangrijk onderdeel van. We zijn een reizend volkje en doen steeds meer inspiratie op vanuit het buitenland, al dan niet door flink op Pinterest of Instagram te scrollen. Dat vakantiegevoel zien we in de sferen terug, opgelost met inheemse beplanting die daar goed bij aansluit en gedijt binnen ons klimaat.

Om het vakantiegevoel extra kracht bij te zetten gaan we ook meer investeringen zien in mini wellness. Denk aan die Balinese buitendouche, maar ook de vuurplaats die tot in de late uurtjes wordt gebruikt. 

 

Bron en meer info: https://www.studioredd.nl/blog/tuintrends_2021_onze_tuinarchitect_vertelt