De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Zonwerend glas

Voelt jouw woning in de zomer aan als een sauna? Zonwerend glas kan goede bescherming bieden tegen hitte in je woning en is ook relatief voordelig in aanschaf. Daarnaast is zonwerend glas niet zichtbaar en wordt het uitzicht niet geblokkeerd door zonwering of raambekleding. Dit kan je woning een strakke en moderne uitstraling geven. Zonwerend glas houdt de warmte tegen, maar laat nog wel daglicht naar binnen. Lees snel meer over de voor- en nadelen van zonwerend glas


 

Zonwerend glas is glas dat is voorzien van een zonwerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 40 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas. Het licht wordt echter niet tegengehouden, waardoor je nog wel kunt genieten van binnenvallend zonlicht. Als je het glas in je ramen niet wilt vervangen, kun je in sommige gevallen ook kiezen voor een zonwerende folie. Deze folie wordt over de huidige beglazing geplaatst, waardoor je gewoon je eigen beglazing kunt blijven gebruiken.

Zonwerend glas klinkt dus als een ideale oplossing tegen de warmte van de zonnestralen. Maar hoe effectief is zonwerend glas nu echt? Is het geschikt als alternatief voor zonwering? Het antwoord is afhankelijk van je wensen. Voor echt effectieve zonwering, kun je beter kiezen voor buitenzonwering. Zonwerend glas houdt zeker een groot deel van de warmte buiten, maar op de echt hete dagen zul je toch meer profijt hebben van buitenzonwering. Naast dat zonwerend glas de warmte minder goed tegenhoudt dan buitenzonwering, kan zonwerend glas in de winter ook een nadeel met zich meebrengen. Waar buitenzonwering in de winter niet uitgerold hoeft te worden, is zonwerend glas altijd aanwezig. In de winter wordt de warmte van de zon dus ook tegengehouden met zonwerend glas. Hierdoor zul je in de winter niet kunnen profiteren van de warmte van de zon, wat een nadeel kan zijn.

Zonwerend glas of zonwering
Zonwerend glas houdt zeker warmte tegen, maar is dus minder effectief dan buitenzonwering. Dit is belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Wilt je echt goede zonwering? Dan is het verstandig om te investeren in buitenzonwering.

Bron: https://www.zonwering-weetjes.nl/blog/zonwerend-glas-een-alternatief/