De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: 12 klimplanten voor extra hoogte in je tuin of balkon

Klimplanten voegen een extra dimensie toe aan de tuin. Je kunt ze bijvoorbeeld laten groeien tegen een muur of schuur die je aan het zicht wilt onttrekken. je kunt klimplanten als afscheiding gebruiken of toepassen op een plek waar je geen ruimte hebt voor een plant met een grotere diameter. We zetten een 12-tal opties voor je op een rij. Van groenblijvend tot bloeiend.

blauwe regen

Blauwe regen: Wisteria
U kunt kiezen voor Wisteria sinensis (afkomstig uit China) of Wisteria floribunda (afkomstig uit Japan). Beide bloeien prachtig, met trossen blauwe bloemen. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend. Door een geënt exemplaar te kopen heb je de meeste kans. Deze bloeit veel eerder dan gezaaide planten en sommige gezaaide planten komen zelfs nooit tot bloei. Nog verstandiger is het om in het voorjaar een bloeiende plant te kopen, dan weet je zeker dat hij in bloei komt. Snoeien is daarna erg belangrijk voor de knopvorming in de daaropvolgende jaren. Dat moet zowel in de zomer als in de winter gebeuren.

klimplanten

Bosrank: Clematis
Er zijn kleinbloemige en grootbloemige soorten Clematis. Plaats ze in humusrijke, goed vocht doorlatende grond. In de zon of halfschaduw, waarbij u de voet in het geval van een grootbloemige variant in de schaduw plaatst. Zet er dan bijvoorbeeld een dakpan of laagblijvend een struikje voor. Clematis armandii is wit bloeiend en in wat zachtere winters groenblijvend. Met zijn bloei in maart-april is het ook een redelijk vroege bloeier. Door zijn donkere, leerachtige blad komen de bloemen extra goed uit bij deze klimplanten. Vroegbloeiende clematissen moet u na 1 juli snoeien en laatbloeiende in het voorjaar.

klimhortensia

Klimhortensia: Hydrangea anomala petiolaris
Vers aangeplante klimhortensia’s hebben in het begin wat steun nodig. Eenmaal gesetteld hecht de plant zichzelf met behulp van worteltjes aan de muur. Over het algeheel brengt dat geen beschadigingen aan. De klimhortensia heeft in principe geen snoei nodig, maar hij kan enorm groot worden, tot wel 20 meter hoog. Als hij te hoog of te breed wordt voor de plek waar hij is aangeplant, kunt u hem daarom best wat terugsnoeien. Doe dit na de bloei in juni. Aangezien hij op op 2-jarig hout bloeit zult u het jaar nadat u hem stevig gesnoeid heeft vrijwel alleen blad en geen bloemen hebben. Uitgebloeide bloeiwijzen kunt u na de winter afknippen.

klimplanten

Klimop: Hedera helix of Hedera hibernica
Als u snel resultaat wilt, dan zijn klimops een goede optie als klimplanten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Hedera helix of Hedera hibernica (zie foto), die wat groter blad heeft. Beide soorten zijn er ook bontbladig. Hedera is snelgroeiend, maar kan middels snoei goed in toom gehouden worden. Dat snoeien is ook wel echt nodig, want anders neemt hij uiteindelijk uw tuin in. Het aantrekkelijke blad blijft ook ’s winters aan de plant, zodat u ook in de winter in het groen zit. De klimop leent zich goed om er een andere, bloeiende, klimplant doorheen te laten groeien. Zoals bijvoorbeeld Clematis. Hedera komt zelf ook tot bloei, maar alleen als u in het najaar niet snoeit. Na de bloei verschijnen vervolgens bessen.

klimrozen

Klimroos: Rosa
U kunt nooit teveel rozen in de tuin hebben en met de klimroos kunt u er optimaal van genieten, omdat u er tegenaan kijkt. Plant deze klimplanten op een zonnig plekje, in voedzame grond en mest bij met rozenmest. Een mooie soort is bijvoorbeeld Rosa New Dawn, met zachtroze bloemen. Wanneer u de uitgebloeide bloemen steeds weghaalt, bloeit hij meerdere keren tijdens de zomer. Klimrozen moeten elk jaar verjongd en geleid worden. Haal daarvoor jaarlijks in maart of april enkele oude takken zo laag mogelijk weg, afhankelijk van de gevormde nieuwe scheuten in het jaar ervoor. Snoei ook te dicht op elkaar groeiende takken weg en bind jonge takken aan. Behoud de lange hoofdtakken en knip die voor een 3e terug.

passiebloem

Passiebloem: Passiflora caerulea
Een passiebloem voegt een vleugje exotisch toe aan uw tuin. Alleen de Passiflora caerulea, ook bekend als kamerplant, is winterhard genoeg om in de volle grond aan te planten. Vooral de 1e jaren is hij wat gevoelig voor vorst, dus afdekken van zijn basis met bijvoorbeeld stro is dan nog wel verstandig. In milde winters is hij semi-groenblijvend. Schrik bij een strenge winter echter niet als er bovengronds weinig van hem overblijft. Snoei hem begin april flink terug en hij zal weer uitlopen. Hij bloeit op de nieuwe groei, dus voor de bloei is dit geen probleem. Eenmaal goed aangeslagen zal hij maandenlang bloeien en in warme zomers zelfs vruchten vormen. De bloemen bloeien elk maar een dag, maar door hun grote aantal heeft u bijna altijd bloemen open.

klimplanten 

Toscaanse jasmijn: Trachelospermum jasminoides
Toscaanse jasmijn heeft verschillende pluspunten om ze graag als klimplanten in uw tuin toe te willen passen. Naast glanzend donkergroen blad, dat in de winter aan de plant blijft, bloeien ze met heerlijk geurende, stervormige witte bloemen. Zijn ranken slingert hij om alles wat hij tegen komt heen, zonder zich vast te hechten, zoals bijvoorbeeld de klimop wel doet. Een nadeel heeft Toscaanse jasmijn ook, in strenge winters is er een risico dat de plant bevriest. Plaats hem daarom op een zonnige en beschutte plek en bescherm hem bij strenge vorst tegen de kou. Naast de veelvoorkomende witte variant, zijn er ook Toscaanse jasmijns met roze en met gele bloemen.

trompetklimmer

Trompetklimmer: Campsis
Net als de passiebloem, geeft de trompetklimmer de tuin een exotisch tintje. Ze zijn ’s winters bladverliezend, maar in de zomer verschijnen de vele trompetvormige bloemen. In de kleuren geel of (rood)oranje. Die zijn zeer geliefd bij hommels, bijen en (kolibri)vlinders. Na de bloei verschijnen er grote, decoratieve peulen, vol met zaadjes. Op een zonnige en voedzame plaats is het een snelle groeier. Vanwege zijn hechtwortels hoeft hij niet tot nauwelijks ondersteund te worden, maar als hij net is aangeplant kunt u hem in 1e instantie wel wat op weg helpen. Snoei de plant elk voorjaar in maart terug op 3-4 ogen van de hoofdtak. Dan beteugelt u zijn uitbundige groei en stimuleert u tevens de bloemvorming. Ook na de bloei kunt u wat terugsnoeien, voor een mooie, volle vorm.

vuurdoorn

Vuurdoorn: Pyracantha
De vuurdoorn brengt pit in de tuin. Voor een spectaculair effect kunt u een haag ervan aanplanten. Die voorziet u vanaf het najaar van felrode of oranjegekleurde bessen. In de late lente komen vervolgens witte bloemen aan de plant. In de winter hebben ze tevens een meerwaarde, doordat het blad dan aan de struik blijft. Vuurdoorns beschikken meestal over flinke, scherpe doorns, dus plaats ze niet waar u vaak erlangs moet. Vogels waarderen de plant zowel vanwege de bessen als de schuilmogelijkheid die hij biedt.

klimplanten

Wilde wingerd: Parthenocissus tricuspidata
De wilde wingerd plant u niet vanwege zijn mooie bloemen, of omdat hij groenblijvend is. Dat is beide namelijk niet het geval. Maar zijn bloemen mogen dan misschien vrijwel geen sierwaarde hebben, in de herfst komt zijn meerwaarde zeker aan het licht. Dan verkleurt zijn blad namelijk naar de mooiste herfsttinten. Als u hem zijn gang laat gaan, dan kan hij uiteindelijk de gehele gevel bedekken, maar anders kunt u hem met snoei binnen de perken houden.

winterjasmijn

Winterjasmijn: Jasminum nudiflorum
De winterjasmijn biedt, zoals de naam al zegt, in de winter een zeer mooie aanblik. Ondanks dat hij bladverliezend is. Hij staat dan namelijk uitbundig in bloei, met gele bloemen. Hij is zeer winterhard, maar om te voorkomen dat de bloemen bevriezen kunt u hem het beste wel op een beschutte plek planten. Zeer vroegbloeiende heesters als winterjasmijn kunnen in maart gesnoeid worden nadat ze uitgebloeid zijn. Knip de uitgebloeide takken en eventueel kruisend hout weg. Laat enkele jongere takken zitten, want daaruit ontstaat de groei en bloei voor het komende seizoen. Gaat het om een oude of verwaarloosde plant en bevat hij weinig jonge scheuten, laat dan ook enkele oudere takken zitten en kort de zijtakjes daarvan tot op enkele centimeters vanaf de hoofdtak in. Als zich de komende jaren wel weer jonge scheuten aan de voet van de plant vormen, kunnen de oude takken alsnog in hun geheel weggesnoeid worden. 

 

klimplanten

Trachelospermum jasminoïdes

De trachelospermum jasminoïdes, in Nederland beter bekend als sterjasmijn of Toscaanse jasmijn, hebben prachtige witte bloemen in stervorm die een heerlijke geur verspreiden. Al vanaf het voorjaar geniet je van deze heerlijk geurende Toscaanse jasmijn, ook wel bekend als sterjasmijn. En dat is niet alles, want de witte bloemen in stervorm creëren ook nog eens een prachtig uitzicht. Je kunt de jasmijn gebruiken als klimplant en als bodembedekker. De ideale plant dus voor in je tuin! De plant is groenblijvend en houdt dus het hele jaar door donkergroene bladeren, welke soms in de winter een rode of bronsachtige kleur aannemen. 

 

Bron: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/11-klimplanten-voor-extra-hoogte-in-uw-tuin-of-balkon/